Budi dio naše mreže
Izbornik

„Večer dobročinitelja“ u Osijeku osnažila kulturu života

Osijek (IKA)

Osječka podružnice Inicijative „40 dana za život - Hrvatska“, uz vodstvo Predraga Pavičića te udruge „Hrvatska za život“ u četvrtak 27. veljače organizirala je u hotelu „Osijek“ prigodni program za dobročinitelje.

Uz geslo večeri „Primite u baštinu Kraljevstvo“ (Mt 25,34), dvjestotinjak podupiratelja kulture života od začeća do prirodne smrti svojim su radosnim zajedništvom pozdravili aktivnosti pro-life zajednica, slušali svjedočenja te se putem djelotvorne neovisne zajednice pridružili izgradnji kulture živote, darujući dobrovoljni novčani prilog za podupiranje kulture života, ali i spremnost za trajno podupiranje.

Domaćini “Večeri dobročinitelja” na čelu s Predragom Pavičićem u društvu s vlč. Ivicom Martićem zahvaljuju uz blagoslov

Susret je otvorio župnik župe Uzvišenja sv. Križa Ivica Martić koji je, podsjećajući na evanđeosku pouku o ludim i mudrim djevicama, kazao kako mi, kršćani trebamo biti mudre djevice, imajući ne samo svjetiljke već i ulje koje je život: „Krist nikada nije bio protiv grešnika, nikada nije izišao iz ljubavi prema životu. Život nastaje tamo gdje je ljubav, a kršćani moraju ostvarivati ozračje ljubavi u svojoj obitelji, na ulici, poslu u svojoj sredini. I u skrovitosti, kako upućuje Božja riječ, skrivajući od farizejskih pogleda dati milostinju, postiti…

Nije važno što ljudi vide već što vidi Bog. Mi smo stvoreni na Božju sliku i iz toga izlazi poziv na svetost i da ljude podsjećamo na Boga, na prolaznost zemaljskoga. Kršćanin se poznaje po radosti, trpljenju i ponajprije po ljubavi i time želim da oplemenite ovih “40 dana za život”, poručio je Martić. O aktivnostima Inicijative u Osijeku govorio je Pavičić, istaknuvši važnost pokrenutoga novog programa Iscjeljenje očeva srca pri udruzi „Hrvatska za život“ koji provodi skupina muškaraca te je ovogodišnja korizmena kampanja za zaštitnika izabrala sv. Josipa, Gospina zaručnika i poočima Isusa Krista, moleći njegov zagovor za muškarce naše domovine „da ih ohrabri i podigne u borbi za nerođene te im bude uzor i bije nad njima“.

Lidija Dugan, voditeljica Inicijative u Vinkovcima i regionalna koordinatorica za Slavoniju, pojasnila je kako se Inicijativa temelji na tri stupa: molitvi i postu, miroljubivom bdjenju i osvješćivanju lokalne zajednice, istaknuvši konkretne primjere iz prakse molitve, bdjenja i spašavanja, ujedno plodove dosadašnjega djelovanja u Hrvatskoj vidljive u 65 ljudskih života spašenih od sigurne smrti. Riječ je o djeci koju znaju imenom, a spašena su zalaganjem Inicijative.

Josip Matezović (Vinkovci) približio je niz aktivnosti uključujući program “Prava ljubav čeka” te je s Dugan predstavio Pohod, prvi broj tromjesečnika udruge „Hrvatska za život“ objavljen u veljači u Zagrebu. Glavni je urednik Krunoslav Puškar, a Pohod je tiskan u 3000 primjeraka, besplatan je i darovan dobročiniteljima. Rečeno je kako se planira dodatno tiskanje jer će biti darovan župama, ravnateljstvima bolnica, ginekološkim ambulantama, obiteljskim liječnicima pa i političarima kako bi u što široj zajednici potaknuli kulturu života.

Tijekom večeri zahvalnost Gospodinovu pozivu za služenje u „40 dana za život“, za oprost i izlječenje izrazila je potresnim hrabrim svjedočenjem Vukovarka Dušica Šoljić, koje je zaključila: „Dragi Bog je obilnim blagoslovom nagradio moje obraćenje, sada sam u sretnom sakramentalnom braku i mogu samo reći da je naš Bog milosrdan i milostiv, da nas neizmjerno voli i oprašta sve naše grijehe i našu tugu i suze pretvara u radost. Hvala Gospodinu što me je preko Lidije pozvao u Inicijativu „40 dana za život“ da služim svojim bdjenjem pred bolnicom, svjedočim i molim za sve one koji razmišljaju o pobačaju da to ne učine, izaberu život i vjeruju u  Božju ljubav i dobrotu. Preporučujem program „Oprostom oslobođene” svima koji su imali bilo namjerni ili spontani pobačaj jer samo Bog može izliječiti svaku bol i ranu i donijeti svjetlo u svaku tamu.

Čakovčanin Zlatko Krznarić, otac petero djece, je uz svjedočenje govorio o nastanku svoga autobiografskog prvijenca „Ti su svjedok – Moj si plač pretvorio u igru“ (2019.) te je desetke knjiga darovao osječkoj Inicijativi kao prilog „Večeri dobročinitelja”. Oboje gostiju su prisutne dirnuli svojim iskrenim životnim ispovijestima, obraćenjem, rastom u vjeri i oduševljenjem za služenje Bogu i ljudima. Krznarića je u Osijek dopratila kći Mirjam, gimnazijalka koja je s bratom Sebastianom zapisivala sadržaj očeve knjige poticaja, a autor je naposljetku zahvalno otkrio da mu u svemu pomaže i osnažuje ga supruga Sandra. „Svjedočanstvo mog života s Gospodinom je u knjizi čiji nastanak nisam planirao već je sve potaknuto na neobičan način. Naime, jednoga jutra u sebi sam hrabro postavio pitanje: „Dragi Bože, što bi ti htio da danas učinim za tebe?” Kroz mene su odmah jasno prostrujale meni tada neshvatljive riječi: „Piši knjigu!” Odmah sam postavio pitanja kako i o čemu, znajući unaprijed odgovor jer ja to ne mogu, nisam književnik već obični vozač kamiona sa par razreda srednje škole, a za pisanje postoje prikladnije načitane i mudrije osobe od mene… a evo, tu je četvrto izdanje koje ne govori o mudrosti koju nemam već o milosti, svim radostima i patnjama“, kazao je Krznarić opisujući iskustva zahvaćanja Božjom ljubavlju kroz molitvu i Božjom blizinom koja mijenja srca, obraća i i ispunjava obitelj, donosi blagodati, snagu i nadu, ali i iskustva usporediva s duhovnim poticajem sv. Majke Terezije: „Biti olovka u Božjoj ruci“.

Naposljetku trosatnoga druženja, praćenog slikovnim prikazima o kulturi života, organizatori osječke Inicijative, kojih je najviše iz retfalačke župe u Osijeku, predstavili su se te pozvali župnika Martića zamolivši ga za predvođenje blagoslovne molitve. Martić je zahvalio za zajedništvo zaključujući kako je u hodu s Bogom najdragocjenije svjedočenje o Božjoj ljubavi, svjedočenje Boga vlastitim životom, a ova je večer to oživjela.

Program je vodila Mateja Mihaljević, a duhovne skladbe pjevanjem i sviranjem na klavijaturama izvela je Tihana Huber. Među dobročiniteljima okupljenima u dvorani Hotela Osijek bili su angažirani evangelizatori, molitelji, istaknuti pojedinci, o. Marek Szrejna,CSSp, članovi katoličkih udruga, Kristijan Šimičić i brojni istaknuti pojedinci u javnom životu Osijeka.

„Večeri dobročinitelja“ dosad su održane u Zagrebu, Čakovcu, Koprivnici, Splitu, Vinkovcima, Dubrovniku i Osijeku, a 28. veljače održava se u Vukovaru i 29. veljače u Slavonskom Brodu.