Budi dio naše mreže
Izbornik

Zahvalno hodočašće Gospi Brze Pomoći

Slavonski Brod (IKA)

Pod geslom „Preblažena Djevice, pogledaj majčinskom blagošću na svu svoju djecu!“ proslavljen je u subotu 8. lipnja osmi kao hodočasnički dan Gospe Brze Pomoći u istoimenom Gospinu svetištu i župi u Slavonskom Brodu.

Brojni su vjernici sudjelovali u šest misnih slavlja, a najviše ih je sudjelovalo na misi u 6.30 sati koju je predvodio mr. Ivan Benaković, svećenik na postdiplomskom studiju. Posebno je svečano bilo na središnjem hodočasničkom slavlju koje je okupilo tristotinjak vjernika iz svih župa Drenovačkoga dekanata sa župnicima. Misu je predvodio njihov dekan preč. Marko Mikić, župnik u Posavskim Podgajcima i Rajevom Selu, a propovijedao upravitelj župa Soljani i Strošinci u istom dekanatu Krešimir Šaf. Bilo je to njihovo zahvalno hodočašće Gospi Brze Pomoći čiji su vjernici molili, a i materijalno pomagali tim župama u vrijeme katastrofalnih poplava 2014. godine.

Vlč. Šaf u homiliji istaknuo je kako Duh Sveti i danas po nama želi činiti velika djela, ali mu se moramo otvoriti, moliti poput Marije i apostola i strpljivo čekati njegov dolazak u naša srca. Posvijestio je da su kršćani pozvani svatko na svoj način Riječ Božju vjerodostojno propovijedati, upozorivši pritom da bez Duha Branitelja kršćani ne mogu djelovati te su pozvani jednodušno moliti, njegovati zajedništvo i bližnje gledati onako kako ih gleda Isus.

Dragoj Gospi Brze Pomoći, njezinim župljanima i domaćem župniku preč. Ivanu Leniću na svoj duhovnoj i materijalnoj pomoći zahvalio je na kraju mise dekan Mikić. Slavlje je animirao zbor dviju župa Drenovačkoga dekanata – Posavski Podgajci i Rajevo Selo, predvođen voditeljem Mijom Polančec i orguljašicom Katicom Džambić.

Kako je osmi u lipnju župljanima župe Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci inače zavjetni dan Gospi Brzi Pomoći, okupili su se na popodnevnoj misi koju je predvodio njihov župnik Andrija Djaković. U tišini Gospina svetišta i njezinu župnom dvorištu brojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja, a marijanske pobožnosti bile su prije svih misa.