Budi dio naše mreže
Izbornik

Župni caritasi diljem Požeške biskupije zauzeto djeluju tijekom opasnosti od koronavirusa

Požega (IKA)

Potaknuti pozivom i preporukom požeškog biskupa Antuna Škvorčevića u pismu koje je uputio vjernicima Požeške biskupije o opasnosti koronavirusa te trenutačnom situacijom naglasivši važnost karitativnog služenja, župni caritasi diljem Požeške biskupije intenzivirali su svoje djelovanje.

Župni caritasi požeških gradskih župa su se na različite načine uključili i u suradnji s Caritasom Požeške biskupije organiziraju pomoć u nabavi hrane, lijekova, higijenskih potrepština i drugih stvari za starije i bolesne osobe te sve one koji su u rizičnoj skupini oboljenja a žive na području grada Požege i bliže okolice.

Uz redovitu podjelu prigodnih paketa s hranom i higijenskim potrepštinama i ovih su dana u pripravi za svetkovinu Uskrsa obradovali mnoge župljane koji su socijalno ugroženi. Caritasovi volonteri kuzmičke župe su, pridržavajući se svih mjera zaštite i opreza, najsiromašnijim župljanima, kako to redovito čine uoči velikih blagdana, podijelili pakete s hranom i higijenskim potrepštinama.

Volonteri veličke Župe sv. Augustina biskupa zajedno sa svojim župnikom Mariom Sanićem uz pomoć biskupijskog Caritasa pripremili su tridesetak prigodnih paketa s osnovnim živežnim namirnicama te ih podijelili najsiromašnijim osobama s područja župe. Mladi volonteri pleterničke Župe sv. Nikole biskupa koje koordiniraju župnik Antun Ćorković i župni vikar Tomislav Dokoza pohodili su šezdesetak najsiromašnijih obitelji na području župe i obradovali ih uskrsnim darovima, a u stalnom zauzetom djelovanju nastoje pomoći svojim starijim i bolesnim osobama u različitim aktivnostima.

Mladi volonteri svojim entuzijazmom i željom za služenjem bližnjima nastoje pronaći i druge načine kako komunicirati s onima koji su u potrebi te preko društvenih mreža i drugih medija vrlo lako dolaze do svakoga koji je u potrebi. U Župi sv. Luke evanđelista u Novskoj volonteri su ovih preduskrsnih dana organizirali podjelu paketa osnovnih živežnih namirnica, a u pohodu siromašnim obiteljima i pojedincima im se pridružio i župnik Milan Vidaković koji je mnoge obradovao svojim dolaskom te im uputio riječi ohrabrenja i utjehe čestitavši im Uskrs.

U Posavskom dijelu Požeške biskupije volonteri Župe Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika u Davoru su uz prigodnu uskrsnu čestitku za dvadesetak svojih župljana koji su socijalno ugroženi pripremili dvadesetak paketa s hranom i drugim namirnicama te ih razdijelili u župi. Njima su se pridružili i volonteri orubičke Župe sv. Ilije proroka koji su na različite načine na usluzi i brizi za svoje starije, bolesne i siromašne župljane. Zauzeto djeluju i župni Caritasi u Župi sv. Luke evanđelista u Lukaču pod vodstvom župnika Marija Mesića te volonteri Župe sv. Marka evanđelista u Našicama pod vodstvom župnika Nikole Legca.

Starije, bolesne i siromašne osobe na području Župe Uznesenja BDM u Končanici pohodili su Caritasovi volonteri spomenute župe te im uz darove uručili i uskrsne čestitke koje su sami izradili na redovitim Caritasovim radionicama. Pod vodstvom svoga župnika Tomislava Sanića svakoga tjedna organiziraju različite radionice i izrađuju ukrasne predmete i razne druge stvari koje počesto ponude svojim župljanima i tako nastoje osigurati određena novčana sredstva za nabavku osnovnih živežnih namirnica za potrebite u končaničkoj župi.

U različite akcije pomoći svojim župljanima uključili su se i volonteri Župe Voćin sa svojim župnikom Ivanom Ereizom, volonteri Župe Našašća sv. Križa u Orahovici pod vodstvom župnika Željka Strnaka, volonteri pakračke Župe Uznesenja BDM sa župnikom Jozom Zorićem, virovitičke Župe sv. Leopolda Mandića sa župnikom Ivicom Šohom te obje daruvarske župe; Presvetog Trojstva i sv. Antuna Padovanskog pod koordinacijom Svjetluške Kovač uz suradnju sa župnicima Zdravkom Radošem i Žarkom Turukom te volonteri Župe sv. Mihaela Arkanđela u Stražemanu pod vodstvom župnika Roberta Mokrog.

 

Kroz služenje bližnjima u teškim okolnostima tijekom epidemije koronavirusa brojni volonteri svjedoče djelatnu kršćansku ljubav, blizinu i suosjećanje sa svima koji su pogođeni različitim patnjama ili su u nemogućnosti živjeti redovitim životom. I ovom prigodom Caritas Požeške biskupije sa sjedištem u Požegi zahvaljuje svim volonterima i drugim pravnim i fizičkim osobama koje su se uključile u različite akcije, podržavaju karitativno djelovanje i daju svoj doprinos u služenju svima koji su u potrebi.

 

Ključne riječi:
Caritas Požeške biskupije