Budi dio naše mreže
Izbornik

27. hodočašće hrvatske vojske, policije, branitelja u Lurd

Zagreb (IKA)

Propovijed vojnog ordinarija u RH Jure Bogdana u Zagrebu, crkva Svetog Križa, 14. svibnja 2019.

Sveti Matija apostol,
Dj 1, 15-17.20-26;Ps 113,1-8; Iv 15, 9-17;

Dragi hodočasnici

1. Naše 27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd odvija se u sklopu 61. međunarodnog vojnog hodočašća. Svjesni smo da je put dug, iziskuje napore, osobnu žrtvu, ima svoju cijenu…. Zašto uopće hodočastimo? Koji je smisao hodočašća?

Hrvatska riječ hodočašće ima svoj korijen u staroslavenskoj riječi hod’č’stvo i značila bi „pokloničko putovanje do nekog svetog mjesta iz religioznih razloga“. Velike svjetske religije poznaju ovaj izričaj osobne i kolektivne religioznosti. Od samih početaka kršćanstva, hodočašće zauzima istaknuto mjesto među različitim oblicima pobožnosti. Hodočašće nas podsjeća na naš hod zemljom prema nebu, ostvarenju života s Bogom u vječnosti – smislu i konačnoj svrsi svakog ljudskog života koji ga osvjetljava i usmjeruje.

U tom duhu krećemo na naše hodočašće u Lurd. Milijuni hodočasnika sa svih kontinenata slijevaju se iz godine u godinu u nekada posve nepoznati gradić na obroncima francuskih Pirineja, koji je za čitav svijet postao poznatim i važnim središtem duhovnosti zbog ukazanja Blažene Djevice Marije Bernardici Soubirous, od 11. veljače do 16. srpnja 1858.

I mi se svi, i ove godine, želimo svrstati u tu golemu rijeku hodočasnika iz svih naroda i jezika koji u ovom mjestu posebnih Božjih milosti i zahvata po zagovoru Blažene Djevice Marije žele moliti za Božju pomoć i zaštitu. Želimo i ove godine moliti za nas same, naše obitelji, sve one koji su nam se preporučili u molitve, za našu Domovinu i njezine potrebe i za čitav svijet.

Ovogodišnje 61. međunarodno vojno hodočašće odvija se pod geslom „Traži mir i za njim idi“. Kao pripadnici hrvatske vojske, policije i branitelja, svjesni smo da je mir jedan od glavnih ciljeva našeg postojanja i djelovanja. Ako li nema mira u ljudskome srcu, obitelji, društvu, narodu, državi… čovjek je ugrožen. Mir je preduvjet svakog napretka. Na ovo 61. međunarodno vojno i „27. hodočašće hrvatske vojske, policije i branitelja“ idemo kao tražitelji, čuvari, graditelji i promicatelji mira.

U duhu gesla hodočašća „Traži mir i za njim idi“ želimo moliti za mir. I to ne za bilo kakav mir, nego za pravi i autentični mir kojega nam može dati onaj koji je – Princeps Pacis – Knez mira, Krist Gospodin. Sveti Pavao nam u poslanici Efežanima za Krista kaže: „On je »mir naš« (usp. Ef 2, 14).

Taj mir – Božji mir – želimo u svom svakodnevnom životu svim srcem tražiti, želimo za njim ići, želimo ga donositi drugim ljudima. Želimo da on prožme naše ljudsko biće, našu svakodnevnicu, naše djelovanje i naša zalaganja, naše osobne i društvene odnose… Kao kršćanska vjernička hodočasnička zajednica, želimo na osobit način da taj mir vlada i upravlja ljudskim savjestima koje će naći svoj smirenje u sakramentu pomirenja s Bogom, u sv. ispovijedi. Svako hodočašće, pa tako i ovo, uvijek je osobita prigoda za takvo jedinstveno, divno pomirenje. Prve i snažne riječi koje je Isus uputio svojim učenicima kod prvog ukazanja na sami dan svoga uskrsnuća bile su: »Mir vama! (Iv 20, 19).U istoj prigodi na sami Uskrs ustanovio je i sakrament pomirenja – sv. ispovijedi: „Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im“ (Iv 20,23). Ovdje se također podsjetimo da je na sami dan Isusova rođenja u Betlehemu, kako bilježi evanđelist Luka, jedna od temeljnih poruka Božića mir. Silna nebeska vojska anđela hvalila je Boga: „Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim“ (Lk. 2, 14).

Neka nas na ovom hodočašću prati zagovor Blažene Djevice Marije koju zazivamo i kao Kraljicu mira: da sretno prispijemo u njezino lurdsko svetište, da joj u tom izvanrednom mjestu vjere i pobožnosti uputimo svoje molitve te da se, duhovno obnovljeni, sretno povratimo svojim domovima. Neka nas na putu prati i zagovor današnjeg sveca sv. Matije apostola. Amen.