Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka za Festu sv. Vlaha u Stonu

Ston (IKA)

U povodu Feste sv. Vlaha u Stonu 2023. godine, festanjuli Ivo Pavić i Zoran Kovač, načelnik Vedran Antunica i župnik Bernardo Pleše uputili su čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Festu sv. Vlaha „ka dohodi jednom na godište“, uvijek slavimo u sjecištu naše čežnje da nam „prošlosti slavne ožive dni“, promatranja i promišljanja o onom što nas okružuje kao i naše zagledanosti u budućnost.

Sv. Vlaho, taj starac mudri, kojeg odanost i nesalomljiva vjernost, sve do mučeništva krasi, most je koji nam stoljećima povezuje stvarnosti ove i u njima sve važno što je, vjeru i tradiciju, univerzalno i lokalno, sakralno i svjetovno.

Ovogodišnju Festu sv. Vlaha slavimo u ponešto izmijenjenom krajobrazu. Plitki morski zaljev smješten  između dva šumovita obronka, premošten je i sa svijetom ga sada povezuju most i dva tunela. Strojevi koji još uvijek rade na pristupnim cestama, svojom bukom štošta nam govore.

Kroz tu prizmu promatrajmo i naš duhovni krajobraz, te buci svjetovnoj unatoč, osluhnimo što nam to sv. Vlaho danas kroz zbivanja ova „premošćuje“ i poručuje.

Poziva nas da se uzdignemo iznad pličina mlakosti i nesigurnosti svoje, da premostimo dubine tolikih pitanja neodgovorenih što u nama sumnje i šumove stvara, te da zadivljeno promatramo bistrinu i širinu obzora kojeg nam samo vjera, „koja i brda premješta“ jasnoćom otvara. Poziva nas da se odvažimo i uputimo tom cestom novom, tropletom vjere, nade i ljubavi trasiranom. I ne samo od mosta Pelješkog do Broca, nego i dalje, puno dalje, kroz tunele, vijaduktima preko gora i mostovima poviše mora, sve donde gdje nas sv. Vlaho svake godine, u zajedništvu vjernosti Bogu, obiteljima našim i domovini nam dragoj, pa tako i godine ove, sa svih strana svijeta i mora dalekih, okuplja pod okrilje svoje.

Svima u domovini Hrvatskoj, pomorcima, iseljenicima, prijateljima diljem svijeta koji ljubomorno njeguju odanost Bogu i domovini, te mole zaštitu sv. Vlaha, biskupa mučenika i našeg dragog Parca, od srca želimo obilje Božjeg blagoslova.

Na dobro vam došla Festa svetog Vlaha!

Festanjuli: g. Ivo Pavić
g. Zoran Korač

ing. Vedran Antunica, načelnik
don Bernardo Pleše, župnik