Budi dio naše mreže
Izbornik

Govor kardinala Bozanića na objavi imenovanja biskupom mons. Svaline

Zagreb (IKA)

Govor potpredsjednika Hrvatske biskupske konferencije zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na objavi imenovanja mons. Fabijana Svaline biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji, u četvrtak 7. listopada u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

U ime Predsjednika HBK i biskupa HBK od srca čestitam mons. Fabijanu na ovom imenovanju. Radujemo se što je upravo odavde, iz krila središta HBK, određen biskup za Srijem – biskup koadjutor s posebnim ovlastima.

Tebe sam, mons. Fabijane, upoznao 2004. kada si postao odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu. Ondje si službovao četiri godine i poslije, nakon službe u Đakovu, dobio si službu u sjedištu HBK.

Ovo što si doživio će na neki način biti znak daljnje suradnje na drugim područjima.

Zahvaljujem preuzvišenom Nunciju, što nam je objavio dar svetoga oca pape Franje, i Nunciju u Beogradu, na svemu što čine.

Ovo je dar pape Franje koji zapravo govori da je Crkva živa i da s ovim započinje jedan novi korak u jednom specifičnom dijelu Katoličke Crkve, u Srijemu – za tebe, zasad, kao biskupa koadjutora biskupu Gašparoviću.

Posebno čestitam Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji što je iz njezinog krila uzet svećenik za koadjutora u Srijemu. To mnogo govori o trajnoj povezanosti koja se nije prekinula ni ponovnom uspostavom Srijemske biskupije.

Želim da se upravo tu grade mostovi o kojima je već bilo riječi – mostovi na različitim područjima, počevši od onih crkvenih pa do društvenih, ljudskih, ekumenskih i međunarodnih.

Mi smo u vremenu Sinodskoga puta koji je najavio i u nedjelju će započeti Sveti Otac na planu opće Crkve, a 17. listopada se to ostvaruje u u mjesnim Crkvama. Sinodski put govori da je Crkva ona koja se okuplja zajedno i otvara se djelovanju Duha Svetoga.

To ti, dragi Fabijane, od srca želim u novoj službi.