Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitva kardinala Franje Kuharića prigodom proglašenja Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada Zagreba

Zagreb (IKA)

Zagreb, 31. svibnja 1991.

Presveta Bogorodice, Majko vječne Riječi koja je u tvom djevičanskom krilu tijelom postala (usp. Iv 1,14), mi te danas ponizno i skrušeno molimo da se udostojiš ovaj naš grad Zagreb uzeti na poseban način pod svoje majčinsko okrilje!

Prije 260 godina, upravo na današnji dan, Tvoj sveti Lik nije izgorio u razornom požaru; čudesno sačuvan postao nam je znakom da Ti želiš u srcu ovoga grada biti na osobit način prisutna kao Zaštitnica i utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Kao da si nam tom svetom u plamenu netaknutom slikom htjela kazati riječima sv. Pisma: “Tako se ukorijenih u slavnom narodu, na dijelu Gospodnjem, u baštini njegovoj” (Sir 24,12).

Blagoslovljena Majko našega Gospodina Isusa Krista, Otkupitelja čovjeka, Tebi su već u onim davnim vremenima, kad su Hrvati počeli ulaziti u Crkvu Tvoga božanskoga Sina, naši knezovi i naši kraljevi, poput Branimira, Jelene, Zvonimira, gradili u čast crkve, smatrajući Te svojom Majkom i Čuvaricom. Ti si u raznim dijelovima naše lijepe Domovine izabrala tolika mjesta za svoja svetišta gdje već vjekovima okupljaš pobožnike iz naroda Hrvata da slušaš njihove molitve: molitve u raznim nevoljama, molitve nadanja i kajanja. Zar nisi Ti svakom raskajanom srcu upućivala Božju riječ ohrabrenja: “Pokajnicima Gospod daje povratak i tješi one koji su izgubili nadu … O kako je veliko milosrđe u Gospoda, praštanje onima koji mu se obraćaju” (Sir 24;29).

I Zagreb ima u svom središtu od davnina crkvu Svete Marije, pa si Ti u njemu bila prisutna od njegovih početaka, srdačno štovana od njegovih vjerničkih stanovnika.

Ali, na Kamenitim vratima, tolikim uslišanjima, potvrdila si na poseban način svoju ljubav prema nama.

Ohrabreni tim znakom i, srcem ispunjenim pouzdanjem pobožnošću prema Tebi, Milosti Puna, mi te danas svečano izabiremo, potvrđujemo i proglašavamo Zaštitnicom grada Zagreba, glavnog grada suverene Republike Hrvatske. Tvoj naslov: Majka Božja od Kamenitih vrata ili Gospa Zagrebačka bit će naslov Zaštitnice, čuvarice i Vratarice hrvatske Metropole.

Majko Milosrđa i Pomoćnice Kršćana, usrdno te molimo: bdij nad ovim nama dragim gradom i nad svim njegovim stanovnicima u sadašnjem i budućim vremenima!

Kraljice Mira, budi trajna obrana Zagreba da ga ne uznemiruje bilo koji neprijatelj, da ga ne zavodi bilo koji protivnik istine i dobra, da ga ne snalazi bilo koja nesreća. Molimo za sve Zagrepčanke i Zagrepčane da im život bude spokojan, rad blagoslovljen, zajedništvo u miru sigurno.

Majko Crkve, molimo Te i za Crkvu u ovome gradu da bude čvrsta u vjeri, nepokolebiva u nadi, djelotvorna u ljubavi. Približava se veliki jubilej naše Crkve i grada, 900. obljetnica osnutka zagrebačke biskupije. Molimo Te, Majko od Kamenitih vrata, da taj jubilej bude blagoslovljeno vrijeme duhovne i moralne obnove Crkve i naroda!

Prečista Djevice i Majko, Tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete, mladića i djevojku našega Zagreba. Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene. Molimo Te za naše starce i starice, za naše bolesnike i patnike, za siromahe i beskućnike. Potraži, Majko, izgubljene sinove i kćeri! Pokucaj na srce i savjest svakog grešnika da se otvori spasenju ! Ti si s križa od raspetoga Bogočovjeka svima darovana da budeš Majka i Utočište.

Mi biskupi hrvatske Metropole, zajedno sa svojim svećenicima, redovnicima i redovnicama povjeravamo Ti svoj život, svoje služenje i svjedočenje za Isusa Krista, Sina Božjega.

Ponizna i Mudra Djevice, moli nadahnuće Duha Svetoga našim znanstvenicima, ljudima kulture, obrazovanja, zdravstva, obrane, politike i gospodarstva, da njihovo djelovanje bude savjesno i nesebično služenje dobrobiti svih građana. Izmoli od Gospodina, Gospodara i Suca povijesti, mudrost, razboritost i uspješnost Vrhovništvu Hrvatske i Poglavarstvu grada Zagreba, da njihovo služenje bude na dobro svima, u službi slobode, pravednosti i mira.

Moli za nas i moli s nama, Presveta Majko, da se nitko ne izgubi, da kroz sve opasnosti i teškoće života sretno stignemo u vječnu radost Presvetoga Trojstva: Oca i Sina i Duha Svetoga!

“Zaštitnica Griča i Kaptola,
Zagreb-grada i sviju Hrvata
neka bude sada i navijeke
Majka Božja od Kamenitih vrata”

(Dr. Velimir Deželić)

Tako neka bude! Amen !

Franjo kard. Kuharić, nadbiskup zagrebački