Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečanost imenovanja mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom u Nadbiskupskom domu u Đakovu

Đakovo (IKA)

Govor đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića na svečanosti imenovanja mons. Bože Radoša varaždinskim biskupom, Nadbiskupski dom u Đakovu, četvrtak 1. kolovoza 2019.

Od srca pozdravljam sve vas, draga braćo svećenici i redovnici, poštovane časne sestre i predstavnici sredstava društvenoga priopćavanja. Među nama na osobit način pozdravljam: našeg nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića te našeg pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića.

Pozdravljam i sve vas članove Zbora savjetnika i Prvostolnog Kaptola sv. Petra u Đakovu; odgojitelje u Bogoslovnom sjemeništu i profesore KBF u Đakovu; svećenike u središnjim nadbiskupijskim ustanovama; sve dekane, župnike i drugu braću svećenike, naše umirovljene svećenike i sve vas, naše suradnike.

Radost mi je pozdraviti i provincijalnu poglavaricu sestara sv. Križa s. Valeriju. Drago mi je što smo po drugi puta ove godine na ovakav način okupljeni u ovom crvenom salonu našega Nadbiskupskoga doma u Đakovu.

Osobita mi je čast i radost što na temelju službene obavijesti iz Apostolske nuncijature u RH mogu priopćiti lijepu i radosnu vijest za našu Đakovačko-osječku nadbiskupiju, za Varaždinsku biskupiju i Crkvu u RH da je papa Franjo danas imenovao svećenika našega prezbiterija i člana našega Prvostolnoga kaptola sv. Petra u Đakovu te rektora Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu mons. Božu Radoša biskupom varaždinskim. Novi biskup nije danas ovdje s nama, ali mi smo duhom i molitvom uz njega u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima Rimu.

Uime nadbiskupa Marina, biskupa Ivana i svih nas ovdje okupljenih; uime čitavog prezbiterija naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, uime Bogu posvećenih osoba, i svih vjernika iz 153 župe naše Đakovačko-osječke nadbiskupije; uime svećenika, časnih sestara i vjernika laika koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama; uime zajednice Bogoslovnog sjemeništa i Akademske zajednice Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu; uime Prvostolnog kaptola, umirovljenih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i pastoralnih suradnika čestitam novom biskupu na povjerenju onih koji su bili pitani, a nadasve na povjerenju pape Franje te na imenovanju biskupom varaždinskim.

Čestitamo na novom biskupu i dragoj Varaždinskoj biskupiji koja u 22 godine svoga postojanja u osobi mons. Bože Radoša prima svoga trećeg dijecezanskoga biskupa. Čestitamo na nasljedniku i dosadašnjem varaždinskom, a po rođenju našem Vukovarcu, biskupu mons. Josipu Mrzljaku. Čestitam i našem Prvostolnom Kaptolu sv. Petra, Bogoslovnom sjemeništu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu koji su iznjedrili novoga biskupa.

Naša je radost i zahvalnost Bogu tim veća što smo mi smo kao biskupija mnogo puta kroz svoju povijest primali svoje biskupe koji su nam dolazili iz drugih biskupija. Danas nam je Gospodin darovao milost da naša Nadbiskupija može iz svoga klera dati biskupa drugoj biskupiji. Čast je to za našu Nadbiskupiju i priznanje našem prezbiteriju.

Znakovito je da smo proljetos dogovorili te prije nekoliko dana svim župama naše nadbiskupije poslali i okružnicu s pozivom na Nadbiskupijsko hodočašće u naše Marijansko nacionalno svetište u Mariju Bistricu te istodobno u prigodi 100. obljetnice rođenja našega blagopokojnoga biskupa Ćirila Kosa u njegovu rodnu župu i u župnu crkvu te crkvu njegova krštenja Sv. Marije Magdalene u Ivancu u Varaždinskoj biskupiji. I dok tim činom želimo Bogu i Varaždinskoj biskupiji zahvaliti za tog veoma zauzetog, požrtvovnog i brojnim darovima obdarenog svećenika a onda i biskupa naše nekoć Đakovačke i Srijemske biskupije, dolazi nam vijest da je papa Franjo jednog našeg svećenika imenovao novim varaždinskim biskupom.

Novom biskupu Boži koji je kao dječak došao k nama u Slavoniju s tromeđe Bosne, Hercegovine i Dalmacije, iz duvanjskoga kraja i koji sada odlazi u kraj sa sasvim novim mentalitetom i narječjem, u biskupiju koja obuhvaća Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu zasigurno neće biti lako, barem ne na početku. No, mi koji ga poznajemo ne sumnjamo da će on sa svojim krepostima, vrlinama i darovima brzo biti prihvaćen u novoj sredini.

Nas trojica biskupa smo u našoj pisanoj čestitki novome biskupu napisali da znamo da će on novoj službi prionuti spremna srca, i da će ga čitava Varaždinska biskupija: svećenici, redovnici, redovnice i Božji narod, brzo prepoznati kao svoga vrijednoga pastira; da vjerujemo da će mu Krist Gospodin upravljati korake na putu pastirske ljubavi i otvarati oči srca da bude osjetljiv za „radost i nadu, žalost i tjeskobu ljudi“ na području Varaždinske biskupije; te da će i on sam kao biskup i pastir stada truditi da sav svoj život i djela oblikuje najprije po Kristovoj mjeri, učeći najviše od njegova „blaga i ponizna Srca“ (usp. Mt 11,29).

Moleći da ga prati primjer onih pastirâ, na čijoj je dragocjenoj baštini pozvan „izvršiti djelo blagovjesničko i ispuniti svoje poslanje“ (usp. 2 Tim 4,5): od kardinala bl. Alojzija Stepinca i sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, do prvoga varaždinskog biskupa blage uspomene Marka Culeja, sve do biskupa Josipa Mrzljaka, kojega će naslijediti na katedri varaždinskih biskupa, biskupu Boži čestitamo, radosno kličemo i molimo: „Ad multos annos sanos ac sanctos! Na mnoga nam ljeta zdrav i svet bio!“