Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvod nadbiskupa Hranića u misu biskupskog ređenja mons. Ćurića

Zagreb (IKA)

Draga braćo i sestre, sve Vas radosno pozdravljam pozdravom Krista uskrsloga: Mir vama! Sretan vam Uskrs!

Izričem radost i zahvalnost našega ređenika, te nadbiskupa Marina, čitave naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i svoju osobnu što ste „u zajedništvu Kristova poslanja“ u Emaus odlučili poći u Đakovo te s nama podijeliti radost susreta s uskrslim Gospodinom, koju nam je dodatno umnožio papa Franjo imenovanjem našeg pomoćnog biskupa u osobi generalnoga vikara mons. Ivana Ćurića.

Sve Vas drage goste i sudionike pozdravili smo i spomenuli neposredno prije početka ovoga euharistijskoga slavlja. Ovdje spominjem samo:

dvojicu suzareditelja: vrhbosanskog nadbiskupa metropolita kardinala Vinka Puljića i drugoga suzareditelja, našeg dragog nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića. Od srca pozdravljam i zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića, apostolskog nuncija u RH mons. Giuseppea Pinta, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Želimira Puljića, nadbiskupa iz Bamberga mons. Ludwiga Schicka na čelu peteročlane delegacije Renovabisa – dobrotvorne Ustanove Njemačke biskupske konferencije za pomoć Crkvama u srednjoj i istočnoj Europi.

Radost mi je što je među nama danas 35 nadbiskupa i biskupa pristiglih iz Hrvatske te iz Bosne i Hercegovine, iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i Crne Gore.

Pozdravljam i sve pristigle svećenike i đakone; provincijalne poglavarice i poglavare i sve Bogu posvećene osobe, svećeničke i redovničke kandidate i kandidatice, visoke predstavnike Srpske pravoslavne Crkve te Evangeličke i Reformirane kalvinske Crkve, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i sve druge predstavnike državnih vlasti, slavonskih županija i gradova; znanstvenih, kulturnih, prosvjetnih i socijalnih ustanova, Hrvatske vojske, policije i medija i na kraju pozdravljam drage roditelje našega novoga biskupa, njegove dvije sestre, sve prijatelje i rodbinu te sve Brođane, a osobito župljane župe Krista Kralja i župe Uznesenja BDM u Slavonskom Brodu.

„U zajedništvu Kristova poslanja“ poslanja mislimo ovdje i na nadbiskupa Jozića te molimo za njegov što brži i potpun oporavak.

„U zajedništvu Kristova poslanja“ smo i sa svima onima koji su dionici naše radosti preko Hrvatskog katoličkog radija, preko Vinkovačke televizije i drugih sredstava društvenoga priopćavanja.

Obnovimo sada svoju vjeru u uskrsnuće Gospodinovo, pokajmo se za sve trenutke u kojima smo dopustili da tama beznađa potkopa našu vjeru i zamagli nadu. Pokajmo se radi svojih slabosti i grijeha te se bacimo u naručje uskrsloga Krista Gospodina i zamolimo ga da i na nas izlije svoga Svetoga Duha te da nas po daru svoga oproštenja sve suobliči sebi.