Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić na godišnjem susretu generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija

Zagreb (IKA)

U Birminghamu, u Velikoj Britaniji, od 1. do 4. srpnja održava se godišnji susret generalnih tajnika europskih biskupskih konferencija (CCEE), a Hrvatsku biskupsku konferenciju predstavlja generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić. Susret, 47. po redu, započeo je u ponedjeljak, 1. srpnja, u nadbiskupskoj bogosloviji St Marry's College Oscott u Birminghamu, u kojemu se za svećeništvo pripremaju bogoslovi šest engleskih biskupija.

Na susretu sudjeluje 26 generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija, od kojih je 7 biskupa, a među njima i mons. Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK, mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH i vlč. Mirko Štefković, generalni tajnik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Godišnji susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Na otvaranju skupa nazočni su bili i mons. Edward Joseph Adams, apostolski nuncij u Velikoj Britaniji, kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) i mons. Bernard Longley, nadbiskup Birminghama. Mons. Adams je u svojoj pozdravnoj riječi podsjetio sudionike da je naše poslanje služiti svima, osobito na ovom kontinentu. Poslani smo služiti svima u istini i ljubavi i pomoći drugima da otkriju tragove Božje ljubavi, naglasio je mons. Adams.

          Mons. Longley je izrazio svoju radost što se ovaj susret održava upravo u Oscott koledžu i to na dan kad je objavljeno da će bl. Kardinal John Henry Newman biti proglašen svetim, koji je upravo u Birminghamu preminuo, a u ovom koledžu često boravio. Na poseban način je pozdravio dr. Mariu Voce, predsjednicu pokreta Fokolara, koja će na skupu imati predavanje.

Godišnji susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Kardinal Vincent Nichols, potpredsjednik CCEE-a je sve nazočne pozdravio u svoje ime i prenio je pozdrave kardinala Angela Bagnasca, predsjednika CCEE-a i generalnim tajnicima zahvalio za njihov doprinos u radu biskupskih konferencija u Europi. Pozvani smo i poslani biti u ovom našem svijetu znak nade, naglasio je kardinal Nichols, podsjetivši nazočne na poruku sa susreta predsjednika Europskih biskupskih konferencija o situaciji s kršćanstvom u Europi. Osvrnuo se, također, i na aktualnu političku situaciju oko izbora odgovornih osoba u tijelima Europske unije.

I kardinal Nichols je izrazio svoju radost zbog najavljenog proglašenja svetim bl. Kardinala Newmana, podsjetivši da je upravo ovom koledžu u Oscottu, u kapeli gdje se može osjetiti „kucaj srca“ katolicizma u Engleskoj, bl. kardinal Newman održao svoj poznati govor o „drugom proljeću“ na početku Prvog pokrajinskog sabora u Westminsteru 1852. godine, nakon što je papa Pijo IX. odlučio obnoviti katoličku hijerarhiju u Engleskoj.

Sudionike je pozdravio i don Martin Mihaliček, generalni tajnik CCEE-a i najavio temu ovogodišnjeg skupa: „Odnos hijerarhije i karizme u Crkvi“. Zahvalio je generalnim tajnicima na nazočnosti i na njihovom doprinosu u radu ovoga skupa.

Vlč. Christopher Paul Tomas, generalni tajnik biskupske konferencije Engleske i Walesa, sudionike je ukratko upoznao s poviješću katoličanstva u Engleskoj i s izazovima s kojima su se tijekom povijesti susretali katolici na ovim prostorima. Trenutno je Engleska podijeljena na 22 biskupije i ima oko 5,2 milijuna katolika. Katolička crkva je u Engleskoj, uz sve svoje aktivnosti, najviše prepoznatljiva po školstvu. Ima 2236 škola, koje pohađa oko 850.000 učenika.

Drugoga dana susreta, u utorak, 2. srpnja, euharistijskim slavljem u kapeli koledža predsjedao je mons. Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK. U svojoj homiliji mons. Palić se osvrnuo na evanđeoski odlomak o čudesnom stišavanju oluje. Naglasio je da u ovom odlomku treba iščitavati ne samo jedan događaj iz prošlosti, nego uočiti i sliku današnje Crkve. Ono što ne bismo smjeli zaboraviti, to je redoslijed. Isus je prvi ušao u lađu, a za njim njegovi učenici. On je prvi u lađi, to je njegova lađa. Tijekom povijesti je bilo puno nejasnoća i zabluda, jer smo previdjeli ovaj redoslijed, naglasio je mons. Palić.

Crkva Isusa Krista nije ljudska izmišljotina, pa i onda kad je ono ljudsko, nekada i previše ljudsko, vidljivo u njoj. U svim okolnostima ne bismo smjeli zaboraviti da je upravo On, Isus Krist, u lađi. Ako On nije u lađi, onda smo mi vjerojatno skup onih koji isto misle i koji se ljubazno odnose jedni prema drugima. Slični smo udruženju koje ima kršćanski obojene poglede na svijet, ali tada nismo Crkva Kristova, ustvrdio je mons. Palić.

Mons. Palić je naglasio i drugu stvarnost Crkve. Crkva je na putu. Kad je Crkva na putu, onda je i oluja neizbježna. Isusova nazočnost u lađi nije garancija za putovanje bez oluja. I oluja i nevrijeme u našem životu i u životu Crkve nije znak da nas je Isus napustio. Upravo suprotno. Oni mogu biti znak da je Isus s nama na putu, rekao je mons. Palić.

Iskustvo svojevrsne oluje i nevere osjećamo i mi, kad promatramo okolnosti s kojima se danas suočava Crkva u svijetu i u Europi, osobito s obzirom na nedosljednost života svojih pojedinih članova i s obzirom na štetu koju su nanijeli svojim bližnjima, Crkvi i sebi, naglasio je mons. Palić.

Unatoč svemu, valja nam živjeti iz vjere i sigurnosti da je On, Isus Krist, tu, u lađi svoje Crkve, zaključio je mons. Palić.

U radnom dijelu skupa prvo predavanje održala je dr. Maria Voce, predsjednica pokreta Fokolara, koje je govorila o temi: Petrovski i marijanski profil: zajedno za nove Duhove. Mons. Kevin McdDonald, umiroviljeni nadbiskup Southwarka, održao je predavanje na temu: Karizma i institucija: pitanje i horizonti.

Godišnji susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija (CCEE)

Na skupu će i tajnici pojedinih Komisija CCEE-a podnijeti svoja izvješća, a skup završava s radom u četvrtak, 4. srpnja. Sljedeći susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija održat će se u srpnju 2020. u St. Gallenu u Švicarskoj, gdje se nalazi i sjedište Vijeća Europskih biskupskih konferencija.

Godišnji susret generalnih tajnika Europskih biskupskih konferencija (CCEE)