Budi dio naše mreže
Izbornik

Izjava nadbiskupa Puljića nakon susreta s predsjednikom Vlade RH

Zagreb (IKA)

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nakon predstavljanja Monografije Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, komentirao je susret predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije u utorak 15. listopada u Banskim dvorima u Zagrebu, ocijenivši kako su razgovori protekli "u opuštenoj atmosferi te je bilo riječi o mnogim pitanjima odnosa Crkve i države".

Napomenuo je da Ugovori između Svete Stolice i Republike Hrvatske nisu stavljeni u pitanje, “dapače, oni su jedna trajna podloga da se taj dijalog odvija na primjeren način”.

Ti ugovori prvenstveno omogućuju tri načela, što je nadbiskup istaknuo i u svom interventu. Prvo je načelo vjerske slobode, i smatraju da država “priznaje vjersku slobodu ne samo katolicima nego svima”. Kao drugo načelo nadbiskup je istaknuo da su te dvije stvarnosti, s jedne strane država i s druge Crkva, svaka na svom području autonomne, i tu autonomiju treba poštovati. I Drugi vatikanski koncil istaknuo je autonomiju svjetovnih vrednota, napomenuo je. Kao treće načelo naveo je da se te dvije stvarnosti trebaju sastajati, razgovarati, pregovarati o svemu što život donosi.

Danas je to bio kurtoazni i dobar sastanak; dobili smo informacije i iz ministarstava, između ostaloga o djelovanju ministarstava za kulturu, za obitelj i mlade, tako da je to bilo vrlo korisno čuti, istaknuo je predsjednik HBK.

Ključne riječi:
nadbiskup Puljić Plenković