Budi dio naše mreže
Izbornik

Korizma i Uskrs na HKR-u: „Lirika Križa“ i „Hrvatska glagoljica“

Zagreb (IKA)

U suradnji s bivšim predsjednikom Matice hrvatske akademikom Stjepanom Damjanovićem, Hrvatski katolički radio na Pepelnicu, u srijedu 6. ožujka, počinje s emitiranjem radijskog serijala o hrvatskom glagoljaštvu „Gdo knjige počtuje da je knjigami počtovan“.

Najbolji poznavatelj glagoljaške kulture akademik Damjanović u 28 nastavaka govori o hrvatskoj kulturi ostvarenoj glagoljičkim pismom. Emisije će se emitirati svaki dan u 14.15 sati, a moći će se pročitati i u obliku feljtona na portalu Hrvatske katoličke mreže.

„Najvažnije knjige i tekstovi npr. Bašćanska ploča, Zapis popa Martinca, Najstarija hrvatska tiskana knjiga, Prva hrvatska početnica i drugi dobili su posebnu emisiju, a istaknuto su mjesto dobile i pojedine književne vrste kao što su apokrifi, mirakuli  i drugi“, ističe akademik Damjanović koji je posebnu pažnju posvetio važnim gradovima u povijesti hrvatskoga glagoljaštva, Senju i Rijeci.

„Akademik Damjanović uvijek ističe ono najvažnije, ono što je gradilo kontinuitet hrvatske kulture, ono bez čega nije moguće valjano razumjeti procese koje zovemo povijest hrvatske književnosti ili povijest hrvatskoga jezika i zato ova emisija ima posebnu kulturnu vrijednost“, kazao je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić.

Od Cvjetnice do Bijele nedjelje na HKR-u kreće i glazbeno poetski recital „Lirika Križa“ autora prof. dr. Božidara Petrača, književnog povjesničara i kritičara. O Kristovoj muci i Uskrsnuću slušat ćemo poeziju Ivana Goluba, Rajmunda Kuparea, Ivne Talaje, Silvija Strahimira Kranjčevića i drugih svaki dan u 8.15  i 16.15 sati.

HKR će u korizmi svaki dan u 15.30 emitirati i posebnu vjersku emisiju „Isusovi suputnici“ s kratkim teološkim razmatranjima o susretima na Isusovu putu autora Nikole Kuzmičića, s. Robertine Medven, fra Ivana Bradarića, vlč. Roberta Šretera i don Ante Mateljana. Petkom u 19.15 emitirat će se pobožnost Križnog puta, a svaki dan završavat će molitvom „Gospodin moj i Bog moj“.

„Kroz korizmeno vrijeme želimo potaknuti naše slušatelje na promišljanje Božje riječi, molitvu, post i dobra djela kako bi Uskrs i uskrsno vrijeme dočekali ispunjeni i radosni“, kazao je ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina.

Prigodni korizmeno-uskrsni program na HKR-u završava na Bijelu nedjelju obilježavanjem 40 godina Uskrs festa.

Ključne riječi:
hkr korizma uskrs