Budi dio naše mreže
Izbornik

Pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike posvećen sakramentu pomirenja

Zagreb (IKA)

Osmi pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike u organizaciji Vijeća za kler i Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Hrvatske biskupske konferencije održat će se 26. i 27. veljače u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, Kaptol 29a. Tema kolokvija je „Živjeti pomirenje – O sakramentu pomirenja u župnoj zajednici“.

Kolokvij će biti otvoren u utorak 26. veljače u 10 sati molitvom, pozdravnim riječima i uvodnim mislima. Potom će o kulturi opraštanja u „vremenu bez grijeha“ govoriti prof. dr. Tonči Matulić, o priopćavanju milosrđa i nade u sakramentu pomirenja doc. dr. Krunoslav Novak, o djeci i sakramentu pomirenja mr. s. Branka Perković, a o katehetskim činima u odgoju savjesti mladih i odraslih vjernika doc. dr. Mislav Kutleša. Uz predavanja održat će se i tematske rasprave i radionice. Na kraju dana sudionici kolokvija zajedno će slaviti euharistiju.

Program drugoga dana kolokvija, u srijedu 27. veljače, počinje u 9 sati. O temi „Svećenik – služitelj pomirenja“ izlagat će hvarski biskup i generalni tajnik HBK Petar Palić, a o pokorničkom bogoslužju u službi izgradnje vjernika i župne zajednice govorit će ravnatelj izdavačke kuće Salesiana don Mihovil Kurkut. Uslijedit će tematske rasprave i radionice.

Teme radionica su Katehetska priprema na (prvu) ispovijed djece i mladih, Psihološki i katehetski pristup životu djece i odraslih, Različiti modeli pokorničkoga bogoslužja u praksi, Svećenik i njegove karakteristike kao ispovjednika, Modeli sakramenta ispovijedi školske djece i Suradnja s roditeljima i odgoj za ispovijed.

Dokument HBK „Da vaša radost bude potpuna“ bit će predstavljen u 12.30 sati. O dokumentu će govoriti predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i viši savjetnik pri NKU HBK za župnu katehezu mr. Pavao Gospodnetić.