Budi dio naše mreže
Izbornik

Praksa je pokazala da svećenici ne bi trebali uskratiti oprost grijeha

Zagreb (IKA)

Na pitanja svećenika odgovarali su doc. dr. sc. Mislav Kutleša i mr. sc. s. Branka Perković u utorak 26. veljače u u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u sklopu osmog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike koji se održava na temu „Živjeti pomirenje. O sakramentu pomirenja u župnoj zajednici“.

Na pitanje treba li svećenik uskratiti oprost grijeha, doc. dr. sc. Mislav Kutleša stava je kako je praksa pokazala da svećenici ne bi trebali uskratiti oprost grijeha. Naime, i sam je imao slučaj kada je u ispovijedi vjernica kao grijeh spomenula abortus, ali se nije kajala.

“Ja joj nisam htio uskratiti oprost grijeha, ali sam je zamolio da klekne pred Presveti Oltarski Sakrament te da svom djetetu nadjene ime. Nakon toga čina rasplakala se i bila neutješna. Tek kad je dijete dobilo ime shvatila je što je napravila. Znači svećenik treba razgovarati s vjernicima te iako se ne kaju da ih dovede do čina pokajanja”, poručio je doc. dr. sc. Kutleša.

Je li djeci uistinu potrebna ispovijed, objasnila je mr. sc. s. Branka Perković. Naime, kako je rekla, djeca imaju što za ispovijediti.

“Djeca osjećaju da su napravili nešto što je narušili njihov duševni mir. Oni razumiju da su prekinuli prijateljstvo s Bogom jer ih na to podsjeća kad primjerice naruše odnos s roditeljima ili prijateljima. Ispovijed je potrebna jer podsjeća da postoji grijeh kako ne bi došlo do njegove relativizacije”, istaknula je sestra Branka Perković.