Budi dio naše mreže
Izbornik

Prof. dr. Agneza Szabo dobitnica HURiN-ove nagrade Brončani mikrofon

Zagreb (IKA)

Hrvatska udruga radijskih nakladnika (HURiN) i ove je godine nagradila izvrsnost i dodijelila posebna priznanja za najistaknutije radijske djelatnike i emisije na Danima HURiN-a koji se održavaju u utorak i srijedu, 6. i 7. listopada u Svetom Martinu na Muri. Među dobitnicima nagrada nalazi se i dugogodišnja suradnica Hrvatskoga katoličkog radija prof. dr. Agneza Szabo kojoj je stručni ocjenjivački sud HURiN-a odlučio dodijeliti Brončani mikrofon u kategoriji Radijska dostignuća.

Prof. dr. Agneza Szabo mnogo je surađivala s medijima, nastojeći povijesne činjenice učiniti dostupnima širem krugu čitatelja, slušatelja pa i gledatelja. Trideset godina bila je kustosica te muzejska savjetnica u Muzeju grada Zagreba, suradnica u Zavodu za hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu te je surađivala na znanstvenom projektu za povijest humanističkih znanosti HAZU-a. Autorica je deset monografija povijesne tematike te je uredila devet knjiga. Pri Ministarstvu prosvjete i športa od 1992. do 2000. bila je stručna savjetnica za udžbenike povijesti u osnovnim i srednjim školama, uklanjajući iz njih jugokomunističku ideologiju. Autorica je programa za nastavu povijesti u osnovnim školama i gimnazijama te srednjim stručnim školama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i za Hrvate u iseljeništvu. Dobitnica je niza nagrada i odličja, među kojima se ističu Akademijina nagrada “Josip Juraj Strossmayer” iz područja humanističkih znanosti te državno odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bila je dopredsjednica Društva za povijest Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčić”. Emisiju “Vremeplov” koja se emitira svakoga dana na HKR-u prof. Szabo uređuje već više od 10 godina te unatoč svojoj poodmakloj dobi, redovito dolazi na Hrvatski katolički radio gdje sudjeluje i u vođenju emisije. Unutar emisije posebno je zapažena njezina stalna rubrika “Pape i Hrvati”.

Prof. Szabo istaknula je da je za nju ova nagrada veliki poticaj da s još većim žarom ide na radio i sa svima sudjeluje u radu. 

“Ovu nagradu dijelim sa svima s kojima surađujem jer da nema vas ne bi bilo ni ove nagrade”, rekla je. 

Prisjetila se svoje suradnje s HR-om gdje je svaki tjedan na drugom programu uređivala emisiju o hrvatskoj povijesti. Nakon toga započela je svoju suradnju s HKR-om. Prof. Szabo urednica je emisije „Vremeplov” u koji nastoji unijeti sve žene i muškarce koji su manje poznati, a važni su za hrvatsku povijest. 

“Drago mi je što otkrivam i predočujem te velikane našim slušateljima”, istaknula je. 

Zahvalila slušateljima što uvijek nađu vremena za HKR, a posebno za emisiju “Vremeplov”, ali i za druge emisije.

“Posebno hvala ravnatelju mons. Fabijanu Svalini i glavnom uredniku Siniši Kovačiću što su me predložili za ovu nagradu”, zaključila je.

Agneza Szabo – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Nagradu je u ime prof. Agneze Szabo od ravnatelja Agencije za elektroničke medije Josipa Popovca preuzeo ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija mons. Fabijan Svalina.

Današnji HURiN utemeljen je u svibnju 2002. godine te je pravni sljednik Udruge hrvatskih lokalnih glasila (HLG), utemeljene 1991. godine, jednako kao što je i ova bila pravni sljednik Udruženja lokalnih sredstava informiranja SR Hrvatske (ULSI) osnovanog 1976. godine… i tako sve do davne 1964. godine, kad je 24. travnja upisana u registar kao Udruženje listova komuna i radnih kolektiva, što se danas službeno smatra danom osnivanja HURiN-a.

Ključne riječi:
dr. Agneza Szabo HURiN