Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Ivana Margarin na Generalnoj skupštini Papinskih misijskih djela

Rim (IKA)

U Rimu se održava Generalna skupština Papinskih misijskih djela na kojoj se okupilo više od 100 nacionalnih ravnatelja cijeloga svijeta, a sudjeluje i ravnateljica Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj s. Ivana Margarin, FDC, izvijestila je Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH.

Svake godine odabiru se zemlje koje predstavljaju svoje projekte pod nazivom Best practice. Tako je s. Ivana Margarin predstavila Best practice u Hrvatskoj i govorila o Misijskoj animaciji obitelji i djece, stavljajući naglasak na projekt „Veseli kilometri“ koji uz to što evangeliziraju, potiču na konkretno dobro djelo jer se njihovom kupovinom izravno pomaže kupovina misijskih vozila.

Veseli kilometri izazvali su veliko zanimanje te su neke nacionalne uprave Papinskih misijskih djela već odlučile napraviti prijevod na engleski, slovački i slovenski kako bi mogli koristiti u svojim zemljama. Više informacija o projektu dostupno je na ovoj poveznici.

Inače, Nacionalni misijski ured tijekom godine potiče različite aktivnosti kako bi u ljudima ojačali misijsku svijest te ih približili Bogu. Stoga je ravnateljica s. Ivana Margarin predstavila aktivnosti animacije za Misijsku nedjelju, Djelo sv. djetinjstva i akciju Miva, dok Djelo sv. Petra nije zaživjelo na takav način sustavne animacije. Predstavljene su aktivnosti i potaknute inicijative tijekom 2022., a jedna od akcija je projekt Maslinova grančica – moj dar za misije koji se u Hrvatskoj provodi od 1974. godine.

Na skupštini u Rimu sudjeluje prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda kardinal Luis Antonio Tagle, predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup Emilio Nappa, generalni tajnik Djela za širenje vjere o. Tadeusz Nowak, generalni tajnik Djela Sv. Petra apostola o. Guy Bognon, generalna tajnica Djela Sv. Djetinjstva s. Roberta Tremarelli i generalni tajnik Misijske zajednice fra Dinh Anh Nhue Nguyen, izvijestila je Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u RH.