Budi dio naše mreže
Izbornik

Tema Katehetske zimske škole "Dati lice odgoju" znači dati novo lice vjeronaučnoj nastavi

Zagreb (IKA)

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin gostovali su u HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u četvrtak, 14. siječnja u povodu održavanja Katehetske zimske škole na temu "Dati lice odgoju". Ove godine se zbog pandemije koronavirusa stručni skup održava virtualno putem Zoom platforme, a priredili su ga Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije i Agencija za odgoj i obrazovanje.

Diana Tikvić i dr. sc. Dubravka Brezak Stamać

Govoreći o izazovima s kojom se suočavaju nastavnici, učenici i roditelji uslijed pandemije koronavirusa te održavanju nastave na daljinu ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać naglasila je kako su svi izloženi situaciji koja je nepredvidiva.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje, a i druge srodne agencije uključujući i škole, nastavnike i ravnatelje, od ožujka prošle godine stoje pred nečim što se naziva online nastava, odnosno nastava na daljinu. Između ožujka i lipnja prošle godine iskušavali smo različite modele. Nismo znali puno o pandemiji koronavirus, ali danas gotovo godinu dana kasnije, počevši od rujna prošle godine, uključili smo različite modele nastave sa željom kako bi učenici bili što prisutniji na nastavi, da im se omogući praćenje nastave kad su u izolaciji ili samoizolaciji.”

Brezak Stamać naglasila je kako je Agencija za odgoj i obrazovanje uvelike pridonijela organizaciji nastave.

“Naime, savjetnici Agencije snimali su video-lekcije vezane uz sve predmete kurikula nastavnih programa unutar osnovnih i srednjih škola kako bi se djeci olakšalo praćenje nastave, posebice pripreme nastave koja se odvija na Trećem programu HRT-a. Vjerujem da potpora Agencije za odgoj i obrazovanje puno znači nastavnicima jer znaju da nisu sami. Ministarstvo propisuje koji program treba provoditi u školama, a kako će se to realizirati to ostaje na nastavnicima, a mi im pomažemo u tome kroz primjerice stručne skupove poput Katehetske zimske škole koje se održava online. Naime, kroz nove vidike i metodike, vrsne predavače nastoji dati aktualnije i modernije znanje. Unatoč aktualnoj situaciji Agencija prati stručne ispite i napredovanja nastavnika. Mislim da nema nerješivih problema”, poručila je naša sugovornica.

Nastava na daljinu će zahtijevati novu metodiku

Prema riječima ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, nastava na daljinu će zahtijevati novu metodiku.

“Jedan nastavni sat za koji se spremamo u stvarnom okruženju kad imate prezentaciju te istovremeno imate ispred ploču, a iza sebe učenike, malo je prostora za improvizaciju. U nastavi koja se snima, odnosno u situaciji kad vas kamera snima te vas uživo prate učenici je sat vremena pripreme i jedan školski sat izvedbe. U asinkronoj situaciji gdje vi spremate potpuno sve što ćete prezentirati, uključujući i video materijale i zadatke, zahtijeva dva sata pripreme i jedan školski sat izvođenja. To je ono što nastavnici ističu da je to puno opsežniji način rada.

Nastava je komunikacija, a u online nastavi je neobična komunikacija i zahtjevnija je. Starija djeca će znati poslati upit nastavniku putem chata ili maila, ali problem je kod mlađih učenika te je velik dio komunikacije na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole spao na roditelje. Ono na što će se nastavnici morati biti privikavati kroz online nastavu je da neće biti klasičnih testiranja već puno manjih projektnih zadataka poput eseja i drugih različitih zadataka će se morati izvršavati, a ja to nazivam novom metodikom nastave na daljinu.”

Gordana Barudžija, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin

Osvrćući se na uvodne riječi predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za katehizaciju i novu evangelizaciju đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića prilikom otvorenja Katehetske zimske škole, Stamać Brezak je naglasila kako je govorio o pitanju nestalne stalnosti.

“Naime, tema ove škole ‘Dati lice odgoju’ znači dati novo lice vjeronaučnoj nastavi koja se odvija u našim školama i koja će shodno novom vremenu biti nastava na daljinu. Zaključila bih da je znanje moć i smatram kako u hrvatskom društvu trebamo promovirati potrebu za stalnim obrazovanjem jer ono što smo naučili neće biti dovoljno u budućnosti jer svijet ide naprijed.”

Na Katehetskoj zimskoj školi sudjeluje 450 vjeroučitelja

Katehetska zimska škola prvi put se održava virtualno zbog pandemije koronavirusa. Prema riječima predstojnika Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivice Pažina, s određenom su se bojazni kako će se sve odvijati pristupili organizaciji ovog stručnog skupa, ali zahvaljujući tehničkoj podršci Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji program se odvija jako dobro.

Izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin

“Vidim prema komentarima polaznika naše škole da je tehnički i sadržajno sve vrlo dobro. Drago mi je da se 450 vjeroučitelja uključilo u ovu virtualnu školu. To je vrlo ohrabrujuće za nas kao organizatore.”

Kako je rekao predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK, predavanja u okviru Katehetske zimske škole na temu “Dati lice odgoju” pokušava vjeroučiteljima dati teološko i religijsko-teološki u odgojno-obrazovnom smislu te ih ohrabriti u ovim trenucima pandemije i potresima obilježenom vremenu u njihovim daljnjim nastupima i prihvaćanju novih standarda u izvođenju nastave.

“Želimo vjeroučitelje ohrabriti u stvaranju samostalnih videolekcija. Drago mi je da su s nama na školi. Stalno razmišljamo kako odgovoriti na brojna pitanja naših učenika koja se pojavljuju u posljednje vrijeme, a vezani su uz pojavu pandemije i potresa. Vjerujem da jedan dio kako se nositi s trenutačnom situacijom proizlazi iz posljednjih deset mjeseci iz nastave na daljinu. Ovom prilikom posebno bih zahvalio timu od 40 vjeroučitelja koji su vrlo požrtvovno odvojilo svoje vrijeme i priredili 600 videolekcija po 20-25 minuta kako je to Ministarstvo znanosti i obrazovanja i predvidjelo”, istaknuo je Pažin.

Nadodao je kako je nadbiskup Đuro Hranić u uvodnoj riječi na otvorenju Katehetske zimske škole istaknuo tri zadaće koje stoje pred vjeroučiteljima.

“Jedna od tih zadaća je, a koju je nadbiskup Hranić na poseban način istaknuo, ponovno vraćanje na pitanja teodiceje, pitanja patnje, odnosno traženja odgovora na pitanje: Zašto nam se sve ovo događa? Gdje je svemu ovo kraj? Poručio je u svom govoru da ne izbjegavamo ta pitanja te da na njih ne moramo nužno ni odgovarati. Jednostavno neka pitanja trebaju biti otvorena jer nas ohrabruju da dalje koračamo i tražimo prave odgovore za naš svakodnevni život. Poručio je kako nije teodiceja i patnja zaključak našeg života već slavlje kršćanske vjere i uskrsnuća koje je u križu nadvladalo našu patnju”, poručio je predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.