Budi dio naše mreže
Izbornik

Ukrajinski veleposlanik Kirilič i ravnatelj HC-a biskup Svalina o daljnjim koracima u pružanju pomoći ukrajinskom narodu

Zagreb (IKA)

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič i ravnatelj Hrvatskog Caritasa srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina sastali su se u ponedjeljak, 7. ožujka, u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu na kojem su razgovarali o aktualnom stanju u Ukrajini i pomoći koju Hrvatski Caritas pruža zemlji napadnutoj od ruskog agresora.

Kako je rekao ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu, zahvalan je na podršci Hrvatskog Caritasa koji je aktivno uključen u prikupljanje humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

“U ovom teškom trenutku za Ukrajinu sve što se radi snažna je podrška našoj zemlji. Na sastanku smo razgovarali kako bismo mogli unaprijediti podršku Ukrajincima u ovom teškom trenutku agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Dobio sam podršku, stvorili smo plan kako nastaviti daljnju suradnju. Još jednom zahvaljujem Hrvatskoj, Hrvatima i Hrvaticama kao i ravnatelju Hrvatskog Caritasa na podršci i pomoći”, istaknuo je veleposlanik Kirilič.

Nadodao je kako su trenutno velike potrebe u Ukrajini.

“Kad se događa rat, a rekao bih da ovo što se događa u Ukrajini je genocid, uvijek su potrebni lijekovi te mnoge druge potrepštine. Ukrajinci su snažni duhom kao i ukrajinska vojska te smo uvjereni u pobjedu. Ovdje se radi o tome da branimo svoju obitelj i svoje domove. Ne trebamo tuđe već branimo svoje. I to nam daje snagu za pobjedu”, poručio je ukrajinski veleposlanik Kirilič.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog Caritasa srijemskog biskupa koadjutora Fabijana Svaline, Hrvatski Caritas je uključen u prikupljanje pomoći za Ukrajinu od samog početka ruskog napada.

“Fotografije koja nam dolaze iz Ukrajine kao i svjedočanstava dobrih ljudi uistinu su zastrašujuća. Želim zahvaliti svim onima koji nas cijelo vrijeme podupiru, a konkretno sada u pomaganju Ukrajini. Pomoć je i dalje potrebna i to u hrani i u lijekovima. Caritas će koordinirati pomoć Ukrajini zajedno sa svojim partnerima kako bi pomoć došla što prije jer pomoć koja stigne u pravi trenutak je prava pomoć”, naglasio je biskup Svalina.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa istaknuo je kako je u svakodnevnom kontaktu s Caritasom Internationalis.

“Zahvaljujem svim svojim suradnicima na svakodnevnom operativnom djelovanju. Redovito šaljemo novac Caritasu Internationalis kako bi žurno djelovali prema onima kojima je pomoć potrebna. Također zahvaljujem svima koji zovu donacijski telefon te na taj način direktno pomažu Caritasovo djelovanje”, poručio je biskup Svalina.

Novčani dar za pomoć Ukrajini možete darovati:

  • putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)