Budi dio naše mreže
Izbornik

Umirovljeni nadbiskup Srakić: Korizma je vrijeme u kojem se treba intenzivirati molitva, post i djela milosrđa

Zagreb (IKA)

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio je misu Čiste srijede u prostorima Hrvatske biskupske konferencije 6. ožujka u koncelebraciji s ravnateljem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa Fabijanom Svalinom, ravnateljem dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislavom Markićem te ekonomom HBK Šimunom Šindijom.

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodio misu Čiste srijede

Nadbiskup Srakić poručio je djelatnicima HBK da je korizma snažno vrijeme.

“To je vrijeme odgovora na Božji poziv. Nekada je to bilo posebno označeno crkvenim propisima. Posebno je važno da se više molimo, postimo i da više dajemo milostinju. Možda se u današnje doba toliko to više ne naglašava. Od kršćanina se naime u vrijeme korizme očekuje da u svojoj nutrini svoga bića donese neke zaključke, da se odazove Božjem pozivu. Važna je molitva, post i milostinja ili da netko nađe neki drugi oblik trpljenja”, naglasio je nadbiskup Srakić.

Podsjetio je kako se mnogi odreknu pušenja tijekom korizme, ali onda nakon što dođe Uskrs, počnu pušiti dvostruko više.

“Korizma je vrijeme u kojem se treba intenzivirati molitva, post i djela milosrđa. To vrijeme trebaju obilježiti riječi: ‘Obratite se i vjerujte Evanđelju’. ‘Obratite se’ poziva na ozbiljnost, ali ‘vjerujte Evanđelju’ poziva na radost. Korizma nije tužno vrijeme već radosti što znači da se prepustimo Kristu”, istaknuo je nadbiskup Srakić.

Na kraju mise, mons. Svalina čestitao je nadbiskupu Srakiću na 59. obljetnici svećeništva koju slavi na današnji dan te je u iščekivanju 29. obljetnice biskupstva.

Marin Srakić je za svećenika zaređen 6. ožujka 1960. godine. Vršio je sljedeće službe: od 1960. do 1961. bio je duhovni pomoćnik u Slavonskom Brodu; od 1961. do 1965. upravitelj župe Podravski Podgajci; od 1965. do 1967. te od 1970. do 1973. odgojitelj u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu; od 1977. do 1989. rektor Bogoslovnoga sjemeništa u Đakovu; od 1966. do 1967. te od 1970. do 1999. profesor moralne teologije na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu, kasnije Teologiji u Đakovu, područnoga studija Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Đakovačke i srijemske biskupije, 2. veljače 1990. godine. Za biskupa je zaređen je 24. ožujka iste godine. Obavljao je službu generalnoga vikara i prepošta Stolnoga kaptola đakovačkog i srijemskog. Imenovan je biskupom koadjutorom Biskupije đakovačke i srijemske, 10. veljače 1996. godine, a službu đakovačkoga i srijemskoga biskupa preuzeo je 6. veljače 1997. godine. Na zasjedanju HBK u Gospiću 18. listopada 2007. godine izbaran je za predsjednika HBK i tu je službu vršio do studenoga 2012. godine. Papa Franjo prihvatio je njegovo odreknuće od službe 18. travnja 2013.