Budi dio naše mreže
Izbornik

400. obljetnica kapele Sv. Benedikta

14.07.2019. 10:00

Svibovec Podravski, (IKA) – Župa svetog Mihaela arkanđela u Sračincu proslavit će 14. srpnja jubilej – 400 godina postojanja kapele posvećene svetom Benediktu u Svibovcu Podravskom. Kapela je smještena u samom srcu mjesta koje je, prema arheološkim nalazima, nekada imalo dvije još i starije crkvice posvećene Presvetom Trojstvu i Duhu Svetome. Ova je pak kapela, smještena uz samo groblje, sagrađena 1619. godine. Posebnost kapele jest što je izgrađena u trolisnom obliku, što nije pretjerano karakteristično za kontinentalnu Hrvatsku, već je češće obilježje sakralnih građevina u Dalmaciji i na samom jugu Hrvatske.

Sveti Benedikt suzaštitnik je župe Sračinec, a zaštitnik je još dvije župe u Varaždinskoj biskupiji, u Donjim Mostima i Kloštru Podravskom. Pokazatelj je to koliko naši krajevi imaju duboke europske korijene, budući da se sveti Benedikt smatra ocem zapadnog redovništva te zaštitnikom Europe.
Na proslavi Benediktova, u nedjelju 14. srpnja, svečano misno slavlje u 10 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu