Budi dio naše mreže
Izbornik

60. teološko-pastoralni tjedan posvećen navještaju evanđelja u suvremenoj Europi

28.01.2020. - 30.01.2020.

Zagreb, (IKA) – „Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi“ tema je 60. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati od 28. do 30. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

Tjedan će biti otvoren na svečanosti u utorak 28. siječnja u 9 sati. TPT će otvoriti dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak, a predviđeni su i pozdravi visokih uzvanika.

Slijedi predavanje „Crkva u Europi“ mons. dr. Hrvoja Škrleca.

U 12 sati je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. Predavanje „Odrazi europskih duhovnih i religijskih gibanja u Hrvatskoj“ održat će prof. dr. Željko Tanjić; o temi „Kršćanska poruka pred kritikom prosvjetiteljstva“ govorit će izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, a izlaganje „Je li moguća evangelizacija u postmodernoj kulturi?“ održat će doc. dr. Davor Šimunec.

U srijedu 29. siječnja program počinje u 9 sati. O ulozi kerygme u kršćanskoj vjeri i kulturi govorit će prof. dr. Franjo Vidović, o obnovljenoj važnosti prve kerygme za Crkvu i društvo danas izlagat će doc. dr. Drago Tukara, a o zajedničarskim moralnim i socijalnim učincima kerygme predavanje će održati izv. prof. dr. Zorica Maros.

U 11.45 je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. O temi „Zakon sa Sinaja i Crkva koja naviješta u kontekstu krize identiteta u Europi“ govorit će dr. Jakov Rađa, a o obitelji kao mjestu prvog navještaja u novim kulturnim okolnostima govorit će dr. Matilda Stanić i Branimir Stanić, dipl. nov.

„’Uzvjerovah, zato besjedim, i mi vjerujemo pa zato besjedimo’ (2Kor 4,13). Homilija: susret u riječi – susret u slavljenom Otajstvu“ bit će tema izlaganja prof. dr. Ivice Žižića.

U četvrtak 30. siječnja program počinje u 9 sati. „Liturgijsko slavlje: ispovijest vjere i(li) navještaj vjere“ bit će tema predavanja izv. prof. dr. Ante Crnčevića, o temi “Kerygma u izgradnji autentičnosti“ govorit će doc. dr. Denis Barić, a o digitalnom svijetu kao području novog naviještanja predavanja će održati doc. dr. Krunoslav Novak i dr. Ivan Uldrijan.

U 12 sati je plenarna rasprava.

Tjedan će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a u Zagrebu dr. Cifrak.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.

Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Dekanatu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38; tel.: (01) 4890 401, 429; telefaks: (01) 4814 704; e-adresa: tajnica-kbf@kbf.hr

Rezervacija smještaja: Međubiskupijsko sjemenište, Voćarska cesta 106, p.p. 110, 10 000 Zagreb, tel.: (01) 4697 222; faks: (01) 4680 441.

Povjerenstvo TPT-a čine doc. dr. Mislav Kutleša, predsjednik; doc. dr. Branko Murić, član; doc. dr. Davor Šimunec, član; prof. dr. Janez Vodičar, vanjski član (Ljubljana) i izv. prof. dr. Darko Tomašević, vanjski član (Sarajevo).

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu