Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslov obnovljenih prostora mučeništva bl. Miroslava Bulešića

23.08.2019. 18:00

Lanišće, (IKA) – U Lanišću će u petak 23. kolovoza u 18 sati započeti program obilježavanja 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Program će započeti molitvom I. večernje u župnoj crkvi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile, propovijedat će mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić.

Uslijedit će blagoslov i otvorenje trajnog postava memorijalne zbirke spomena na mučeništvo u obnovljenim prostorima prizemlja župne kuće.

Memorijalna zbirka spomena na mučeništvo 

Na blagdan sv. Bartola, 24. kolovoza 1947. godine, nakon podjele sakramenta potvrde, oko 11 sati u župnom uredu u Lanišću ubijen je svećenik Miroslav Bulešić, a teško ranjen mons. Jakov Ukmar. Tragovi mučeništva, tragovi krvi iz ubodnih rana na vratu, ostali su vidljivi do današnjeg dana na zidu župnog ureda zahvaljujući župnicima koji su desetljećima nastojali sačuvati uspomenu na taj dan i mučeništvo bl. Miroslava, a zalaganjem mjesne Crkve štovanje toga našega najmlađeg blaženika sve je više i više prisutno među vjernicima diljem Hrvatske i šire.

U prigodi obilježavanja 72. obljetnice mučeništva bl. Miroslava Bulešića u župnoj kući u Lanišću, koordiniranim djelovanjem mjesnog župnika Josipa Mašine i vicepostulatora vlč. mr. Ilije Jakovljevića uređene su prizemne prostorije župne kuće. U ondašnjem župnom uredu i još jednoj prostoriji postavljena je memorijalna zbirka spomena na „krvavu krizmu“ i mučeništvo bl. Miroslava. Postavljeni je novi pod, no u župnom uredu izložen je na originalnom mjestu dio drvenog poda na kojem je ležalo tijelo mučenika Miroslava u trenutku mučeništva, daske, natopljene mučenikovom krvlju postavljene su na tadašnje mjesto, zaštićene staklom.

S obzirom na raspored prostora osposobljen je još jedan ulaz kojim će se ulaziti u veću prostoriju pored župnog ureda. U toj će prostoriji, koja će moći primiti više desetaka osoba, biti postavljena stalna projekcija dokumentarnog filma o mučeništvu bl. Bulešića. Osim toga, memorijalna zbirka će fotografijama i drugim prigodnim predmetima i muzejskim eksponatima iz prve polovice XX. stoljeća posjetitelje upoznati s poviješću i zbiljom bogate pastoralne aktivnosti te župe koja je prije II. svjetskog rata imala gotovo tisuću stanovnika. Bit će izložene fotografije i originalni popis krizmanika generacije 1947., a poseban će dio donijeti detaljniju povijesnu građu o biskupovu izaslaniku mons. Jakobu Ukmaru, kojeg su napadači istovremeno s umorstvom bl. Bulešića pretukli, te ostavili bez svijesti, uvjereni da su ga ubili. Zbirka će nadalje, slikom i dokumentima, hodočasnicima približiti lik i djelo vlč. Stjepana Ceka, tadašnjega laniškog župnika, kojeg je majka spasila sakrivši ga ispod stepeništa, a koji je kasnije, zajedno s više župljana Lanišća, nepravedno, montiranim sudskim procesima, osuđen na više godina zatvora. Autor izložbe je David Ivić, a tekstove su pripremili vicepostulator Jakovljević i kancelar biskupije preč. Sergije Jelenić.

Ispod župne kuće obilježeno je mjesto, pojilo, gdje je ubojica, perući okrvavljene ruke i nož, ponavljao riječi bl. Miroslava Bulešića: „Isuse, primi moju dušu!”, te prokometirao „Primio sam mu je ja!”, a označeno je i mjesto gdje je sakupljena krv iz župne kuće izlivena na posvećeno tlo pokraj crkve.

Jedan od eksponata je i komadić blaženikova kolara koji je okrvavljen u trenutku mučeništva, izložen je u umjetničkom drvorezu koji je djelo Mate Žmaka Matešića, svjedoka de visu (po viđenju) laniških događaja, koje je kasnije opisao u knjizi „Krvava Krizma – Lanišće 1947.“

Dio opusa izložbe su također: komadić košulje s tragovima blaženikove krvi koji je izložen uz jednu od njegovih prvih fotografija i prvi reljefni portret koji je nekoliko godina nakon mučeništva dao izraditi vlč. Atilije Krajcar 1969. godine.

Tadašnja prostorija župnog ureda, mjesto mučeništva, gdje je na zidu nalazi uokvireni ulomak žbuke s blaženikovom krvlju, uređeno je preostalim originalnim namještajem i drugim predmetima koji su se tada ondje nalazili.

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu