Budi dio naše mreže
Izbornik

Consulta Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog u Rimu

13.11.2018. - 16.11.2018.

 

Consulta (savjetovanje) Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog održat će se u Rimu od 13. do 16. studenoga. Riječ je o glavnom savjetodavnom tijelu Reda, koje se održava svakih pet godina i na kojemu se donesu bitne odluke o poslanju i djelovanju Reda. Tema Consulte je „Uloga namjesnika u poslanju Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog“.

Geslo Reda je „Deus lo vult“ (Bog to želi), a njegovo poslanje jest ponajprije u duhovnom rastu svojih članova, a odmah zatim u pomaganju kršćanima u Svetoj zemlji, čiji je opstanak sve više ugrožen. Red omogućava normalan rad 52 župe s 80 svećenika na području Latinskog patrijarhata, pruža liječničku i humanitarnu pomoć, a posljednjih godina bavi se i profesionalnim obrazovanjem mladih kršćana. Također, Red se zauzima za jeruzalemska sveta mjesta

Red je zastupljen u tridesetak zemalja, te je organiziran po namjesništvima, odnosno magistralnim delegacijama i ima oko 30.000 vitezova, dama i svećenika iz četrdesetak nacija.

Na Consulti kojom predsjedava Veliki meštar Reda kardinal Edwin Frederick O’Brien, osim namjesnika i magistralnih delegata Reda iz cijelog svijeta, sudjeluju apostolski administrator Latinskog patrijarhata jeruzalemskog mons. Pierbattista Pizzaballa, privremeni Veliki prior Reda, članovi Velikog magisterija te predstavnici Državnog tajništva i Kongregacije za Istočne Crkve.

Papa Franjo primit će u audijenciju u petak 16. studenoga 63 namjesnika i magistralnih delegata iz cijelog svijeta. Hrvatsku će na Consulti predstavljati Claude Grbeša, magistralni delegat Reda u Hrvatskoj.

Logo Consulte sadrži obris kupole bazilike Sv. Petra u Rimu, označavajući grad Rim kao mjesto održavanja Consulte. Pod kupolom je orisana kapela nad Svetim grobom, zvana Edikul, koja je smještena u bazilici Svetoga Groba u Jeruzalemu. Iznad Edikula nalazi se kratica naziva Reda na latinskom jeziku OESSJ (Ordo Equestris Sancti Sepulcri Hierosolymitani), riječ Consulta s godinom održavanja 2018. te jeruzalemski križ, simbol Reda i Svete zemlje.

Dvojica su Hrvata odigrala važnu ulogu u obnovi, odnosno spašavanju ta dva spomenika, koji se nalaze među najznačajnijim vjersko-kulturnim spomenicima kršćanstva.

Hrvatski franjevac s Lopuda kod Dubrovnika fra Bonifacije Drakolica (Bonifacius de Ragusa, 1500. – 1581.), kustos Svete zemlje, bio je prvi koji je poslije križarske obnove bazilike (1140. – 1149.) otvorio Isusov grob 28. kolovoza 1555. godine u bazilici Svetoga groba u Jeruzalemu. On je tada na Isusov grob postavio novu mramornu ploču i nad njim sagradio novu kapelu (Edikul), a obnovio je i kupolu tamošnje Bazilike.

Hrvatski isusovac Josip Ruđer Bošković u 18. stoljeću odigrao je presudnu ulogu u spašavanju kupole bazilike Sv. Petra. kojoj je uslijed narušene statike prijetilo urušavanje. Učinio je to po nalogu pape Benedikta XIV.

Dekretom što ga je 16. veljače 2015. potpisao Veliki meštar Edwin Frederick kardinal O’Brien, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovan je Velikim priorom za Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj. Veliki meštar Reda dekretom od 21. ožujka 2017. uspostavio je Magistralnu delegaciju Reda u Hrvatskoj, a istoga je dana Claude Grbeša imenovan magistralnim delegatom Reda u Hrvatskoj. Bl. kardinal Alojzije Stepinac, vitez Svetoga groba, zaštitnik je Hrvatske magistralne delegacije.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu