Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani Crkvene glazbe s temom „Odnos liturgijske i glazbene riječi“

19.10.2018. - 20.10.2018.

U organizaciji Instituta za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika i Agencija za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske 19. i 20. listopada održat će se Dani Crkvene glazbe s temom „Odnos liturgijske i glazbene riječi“.

Skup počinje u 9 sati u prostoru KBF-a, Vlaška 38 u Zagrebu. Prvoga dana bit će predstavljena predavanja „Glazbenost riječi i rječitost glazbe u liturgiji“ (izv. prof. dr. Ante Crnčević, Institut za crkvenu glazbu KBF-a, Zagreb), „Liturgijski recitativi – glazbena narav i obredni značaj“ (prof. mr. art. Miroslav Martinjak, Institut za crkvenu glazbu KBF-a, Zagreb) i „Otpjevni psalmi: Riječ Božja u odgovoru/otpjevu Crkve“ (Maruša Bartolić, prof., Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, Zagreb).

Slijedi rad u radionicama „Načini solističkoga i zbornoga pjevanja psalama“ (Tihomir Prša, prof., asistent na Katedri umjetničkog područja Učiteljskoga fakulteta, Zagreb – Petrinja), „Orguljaška radionica“ (doc. art. Mirta Kudrna i doc. art. Elizabeta Zalović, Institut za crkvenu glazbu KBF-a, Zagreb) i „Praktični rad s crkvenim zborovima, dirigentske vještine“ (doc. art. Marko Magdalenić, Institut za crkvenu glazbu KBF-a, Zagreb).

Drugoga dana održat će se predavanja „Tretman ljudskoga glasa i skladateljske tehnike u sakralnoj glazbi“ (prof. art. Vjekoslav Nježić, Muzička akademija, Zagreb), „J. Haydn: Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu – Kulturološko ozračje, duhovnost i analiza“ (s. Lidija Bernardica Matijević, prof., Split), te predavanje i radionica „Pjevanje biblijskih čitanja u liturgiji Crkve. Primjeri iz hrvatske baštine“ (mag. theo. Ivan Bingula, Institut za crkvenu glazbu, Beč).

Tijekom programa bit će predstavljena i notna izdanja „Skladbe za orgulje Anđelka Klobučara“, a djelo Anđelka Klobučara „Balada za orguljaški duo“ izvest će doc. art. Mirta Kudrna i doc. art. Elizabeta Zalović, Institut za crkvenu glazbu KBF-a, Zagreb.

Prijave za stručni skup primaju se u Tajništvu Instituta do 18. listopada putem elektroničke pošte icg@kbf.hr ili na telefona 01 489 0411. Detaljan program dostupan je na poveznici https://www.kbf.unizg.hr/wp-content/uploads/2018/10/DANI-CRKVENE-GLAZBE-2018-1.pdf

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu