Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani don Radovana Jerkovića

30.09.2021. - 02.10.2021.
Metković

Od četvrtka 30. rujna do subote 2. listopada u Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Kuli Norinskoj održat će se XVII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret pod naslovom „Don Radovan Jerković Hrvatski svećenik, povjesnik, učitelj mladeži, mučenik (Bagalović Kula 15. rujna 1900. – Split, 14. kolovoza 1950.)“, koji će biti posvećen životu, svećeništvu, povjesničkom radu i djelovanju te mučeničkoj smrti don Radovana Jerkovića.

U četvrtak, sudionici Susreta dolaze u Župu sv. Nikole biskupa u Metković, gdje će u 19 sati nazočiti misnom slavlju. Otvorenje Susreta i početak rada je u 20 sati u Pastoralnom centru oca Ante Gabrića.

U petak predavanja se nastavljaju u Pločama u 11 sati u auli Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića. U 18 sati posjetit će Neretvansku riznicu umjetnina i inih vrijednosti te Križni put sv. Roku u Podgradini–Opuzenu, s posebnim osvrtom na III. i IV. postaji na riječima don Radovanove majke Jele i don Radovana. Predavanja slijede u 19:30 u Gradskoj knjižnici u Opuzenu.

U subotu u 10 sati sudionici će se okupiti oko groba don Radovana Jerkovića gdje će položiti cvijeće, potom slijedi misa u crkvi Gospe Karmelske u Bagaloviću. Završno predavanje je u 12 sati u Osnovnoj školi Kula Norinska.

Ove godine zbog covida izostaju stalni suorganizatori Susreta gradovi Neum i Čapljina. Suorganizatori XVII. Susreta su Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti Opuzen, podružnica instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću i hrvatska kulturna zaklada Zagreb.

Do sada je svaki Susret bio popraćen posebno tiskanim zbornikom radova s prethodnog Susreta. Na ovogodišnjem XVII. Susretu, bit će predstavljen Zbornik Nikola Martić, pjesnik hrvatski i Zbornik Mak (Mehmedalija) Dizdar, hrvatski i bosansko – hercegovački književnik, s prethodnog Susreta.

Organizaciju Susreta i sve prateće manifestacije novčano pomažu Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Županija dubrovačko-neretvanska, Hrvatska kulturna zaklada te gradovi Metković, Ploče i Opuzen. Pokrovitelj Susreta je Neretvanski dekan don Davor Bilandžić a medijski pokrovitelj tjednik Hrvatsko slovo.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu