Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani ludbreške Svete nedjelje uz bogat duhovni program za hodočasnike

18.08.2019. - 01.09.2019.

Ludbreg, (IKA) – Program ovogodišnjeg hodočašća “Dani ludbreške Svete nedjelje” započet će u nedjelju 18. kolovoza u svetištu Predragocjene Krvi Isusove spomenom na sve pale domoljube u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu.

Program se u Ludbregu nastavlja u subotu 24. kolovoza 7. hodočasničkim danom mladih Varaždinske biskupije u svetište uz prigodni program te Festival duhovnih pjesama “Duga” Ludbreg 2019.

U nedjelju 25. kolovoza bit će hodočašće bolesnika, osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika i medicinskog osoblja, djelatnika Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije. U 7 sati bit će misa, a u 10 sati kreće procesija hodočasnika od župne crkve prema Zavjetnoj kapeli uz križni put nakon čega će biti slavljena hodočasnička misa uz mogućnost podjele sakramenta bolesničkog pomazanja. Navečer, od 18 sati, pjevat će se pohvale svetoj Krvi, uz misu i nastupe pjevačkih zborova.

U ponedjeljak 26. i utorak 27. kolovoza od 19 sati će u župnoj crkvi biti euharistijsko klanjanje te misa, a u srijedu 28. kolovoza u 19.30 sati, također u župnoj crkvi, bit će održan koncert Mješovitog župnog zbora Presvetoga Trojstva.

U četvrtak 29. kolovoza slijedi tradicionalno hodočašće ministranata, vjeroučenika i vjeroučitelja Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata. U 19.30 sati u atriju staroga grada apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak predvodit će misu, a nakon nje voditi i procesiju s relikvijom Krvi Kristove u župnu crkvu gdje će se pjevati pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja. U 21 sat molit će se Getsemanska ura.

U petak 30. kolovoza bit će održano zavjetno hodočašće susjednih župa. Nakon tri jutarnje mise; u 7 sati (župa Martijanec), u 8 (župa Sv. Đurđ) i u 9 (župa Veliki Bukovec), u 10.30 sati će krenuti procesija od župne crkve prema zavjetnoj kapeli u sklopu Hodočašća hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Hodočašće i misu predvodit će vojni ordinarij Jure Bogdan. Navečer od 19 sati u župnoj crkvi će se pjevati Pohvale Svetoj Krvi, Litanije i Večernja, uz misno slavlje koje će predvoditi fra Ante Marić, OFM, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Od 21 do 23 sata bit će u župnoj crkvi molitveno bdjenje mladih.

Na Svetu subotu, 31. kolovoza, u Ludbreg će tradicionalno hodočastiti brojni vjernici iz cijele Hrvatske, ali i iz susjedne Slovenije i Mađarske. U 6 i 7 sati slavit će se mise u župnoj crkvi, dok će u 9 sati u zavjetnoj kapeli misu na slovenskom i mađarskom jeziku predvoditi vlč. Zoran Car i vlč. Ištvan Marton. Od 10.45 sati formirat će se procesija hodočasnika i svećenika koja će ići od župne crkve prema zavjetnoj kapeli. Misu će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski uz koncelebraciju mons. Josipa Mrzljaka, apostolskog administratora Varaždinske biskupije. Za vrijeme mise bit će mogućnost ispovijedi u prostoru svetišta.

Poslijepodnevni program u prošteništu sastojat će se od klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu u zavjetnoj kapeli za duhovna zvanja u našem narodu i za ozdravljenje hrvatskih obitelji. U 15 sati kreće Križni put, a potom blagoslov hodočasnika s Presvetim Oltarskim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 do 18 sati u župnoj crkvi će se pjevati Zlatna krunica, a duhovna razmatranja vode Misionari Krvi Kristove. U 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije, večernja, a misu će predvoditi također misionari Krvi Kristove.

Glavni hodočasnički dan tradicionalno će biti na samu Svetu nedjelju, 1. rujna. U 6 i 7 sati slavit će se mise u župnoj crkvi, a od 9 sati u svetištu započinje duhovni program za hodočasnike. U 9.45 sati će krenuti procesija hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku misu predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz sudjelovanje biskupa Mrzljaka, te drugih biskupa i svećenika. Misu će prenositi Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski katolički radio i Radio Ludbreg.

Poslijepodnevni program u prošteništu započet će klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu u zavjetnoj kapeli koje će predvoditi bogoslovi Varaždinske biskupije. Molit će se za ranjene i poginule branitelje te za očuvanje vjernosti i moralnosti u hrvatskim katoličkim obiteljima. U 15 sati slijedi Križni put, a potom i blagoslov hodočasnika s Presvetim Oltarskim Sakramentom uzduž glavne staze. Od 17 sati u župnoj crkvi molit će se krunica Božjeg Milosrđa, a prije svečane mise zahvalnice uz blagoslov hodočasnika u župnoj crkvi u 19 sati pjevat će se Pohvale Svetoj Krvi, litanije i Večernja.

“Dani ludbreške Svete nedjelje” jedna je od najvećih vjerskih manifestacija u Hrvatskoj. Temelji na dugoj tradiciji hodočašća u jedinstveno svetište u Hrvatskoj, utemeljeno ukazom pape Leona X. još 1513. godine. Njegovom bulom priznata je i potvrđena čudesna pojava Krvi Kristove koja se zbila 1411. godine u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište, a relikvija se i danas čuva i može se razgledati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu