Budi dio naše mreže
Izbornik

Dani sv. Jeronima u Štrigovi

30.09.2022. - 02.10.2022.
Štrigova

U Štrigovi se od 30. rujna do 2. listopada održavaju IV. „Dani svetoga Jeronima“. Na blagdan sv. Jeronima svečanu će svetu misu u 18 sati u crkvi Sv. Jeronima predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Drugoga dana, 1. listopada u 12 sati, u Domu kulture Štrigova bit će otvorena izložba „U čast svetomu Jeronimu“ slikarice Vjere Reiser, a u 19 sati u crkvi Sv. Jeronima bit će održan „Festival sv. Jeronima“ na kojemu će nastupiti Akademski muški zbor FER-a Sveučilišta u Zagrebu, pod ravnanjem mo. Josipa degl’Ivellia te Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove. U nedjelju, 2. listopada predviđen je „Dan otvorenih vrata crkve sv. Jeronima“ uz stručno vodstvo, a u 10 sati predavanje o štovanju sv. Jeronima u Međimurju održat će Zoran Turk, mag.hist., predsjednik Matice Hrvatske Ogranka Čakovec.

Dane svetoga Jeronima u Štrigovi organiziraju: Varaždinska biskupija i Župa sv. Marije Magdalene u Štrigovi, Općina Štrigova, Turistička zajednica Općine Štrigova i Matica Hrvatska Ogranak Čakovec, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Inače, Štrigova, mjesto u brežnom kraju Međimurja slovi kao rodno mjesto svetoga Jeronima i ovdje se od 15. stoljeća štuje ovaj svetac i crkveni naučitelj. Oživljavanjem štovanja svetoga Jeronima, posebno poticajem proslave 1600. obljetnice njegove smrti, kao i proslavom blagdana svetoga Jeronima, u Štrigovi se održava duhovno-kulturna manifestacija naslovljena „Dani svetoga Jeronima“. Dani su obilježenim duhovnim, kulturnim i znanstvenim sadržajem, upravo onime čime je sveti Jeronim i ostavio trag u povijesti i u čemu njegovo štovanje danas dobiva svoje značenje.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu