Budi dio naše mreže
Izbornik

Devetnica i proslava blagdana sv. Prošpera u Hvaru

01.05.2021. - 10.05.2021.
Hvar

Hvarska biskupija te župa Sv. Stjepana I., pape i mučenika, i grad Hvar ove godine slave 350. obljetnicu dolaska relikvije suzaštitnika sv. Prošpera u Hvar, čiji će se blagdan proslaviti 10. svibnja.

Vjernici će se za svečanu proslavu blagdana pripremati devetnicom od 1. do 9. svibnja. Uz svibanjsku pobožnost imat će prigodu i za ispovijed. Prvih šest dana i osmi dan devetnice misno slavlje je u 19 sati, sedmog dana je u 21 sat, a devetog dana u 18 sati. Misna slavlja predvodit će o. Ivo Plenković, don Milan Šarić, don Ljubomir Galov, don Mili Plenković, don Stanko Jerčić, don Ivica Huljev, don Boris Jozić, fra Stipo Marčinković i fra Anđelko Domazet. Liturgijsko pjevanje predvodit će pjevači pojedinih župa otoka Hvara.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, devetnica će biti ispunjena i drugim sadržajima. Tako će prvog dana, u subotu u 19 sati biti otvaranje obnovljene kapele Sv. Prošpera, a u 21 sat početak je biblijskog bdjenja. Trećeg dana u 8 sati počinje cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, a četvrtog dana u 20 sati u katedrali je monodrama Trpimira Jurkića „Zapisi iz nevremena“. Petog dana u 20 sati u galeriji Arsenal otvaranje je izložbe Siniše Vukovića „Kip Biblije – tijelo jezika sa sviju kontinenata“. Šestog dana u katedrali će biti predstavljanje knjige Joška Bracanovića „Sveti Prošper hvarski“. Sedmog dana u 17 sati hodočašće je mladih od Brusja do Hvara pod nazivom „Put Svjetla“, a osmog dana u 20 sati svečanost je otkrivanja kipa sv. Prošpera, rad akademika Kuzme Kovačića. Devetog dana u 20 sati pred katedralom je svečani program na završetku Godine sv. Prošpera.

Na sam blagdan 10. svibnja slavit će se misa u 10 sati u kapeli Sv. Prošpera, a svečano euharistijsko slavlje u 18 sati predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić. Potom je procesija.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu