Budi dio naše mreže
Izbornik

Dvanaesti utorak u čast sv. Anti, blagoslov obnovljenog oltara sv. Stjepana i 599. obljetnica posvete crkve sv. Frane u Šibeniku

31.05.2022. 18:00
Šibenik

Pobožnost Trinaest utoraka uoči blagdana sv. Ante Padovanskog u crkvi sv. Frane (koje je sv. Ante sunaslovnik) u Šibeniku ove godine odvija se s temom „Simboli sv. Ante“.

Trinaest simbola po kojima se prepoznaje Sveca cijeloga svijeta bit će predstavljeni sljedećim redoslijedom: Križ, Mladost, Knjiga, Habit, Pasac, Bose noge, Plamen, Kruh, Ljiljan, Dijete Isus, Jezik, Aureola i Smrt.

Trinaest simbola tumačit će propovjednici koji će predslaviti mise u nizu trinaest utoraka.

Misu u utorak 31. svibnja predslavit će domaći gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Tom prigodom bit će proslavljena 599. obljetnica posvete crkve sv. Frane. Tijekom slavlja o. Bradarić će blagosloviti novoobnovljeni pokrajnji drveni barokni oltar sv. Stjepana iz 1642. godine.

Svakog utorka bit će predstavljena fotografija sa simbolom sv. Ante. Radi se o nizu fotografija velikog formata koje je izradio šibenski fotograf Zoran Škugor. Prva fotografija predstavlja simbol križa koji je još u ranoj mladosti obilježio život sv. Ante. Lik sv. Ante – dječaka na prvoj fotografiji uprisutnio je Šimun Juričev Martinčev, a lik sv. Ante na svim ostalim fotografijama uprisutnio je glumac Marko Cindrić koji je ujedno i umjetnički savjetnik u projektu. Kao ostali likovi na fotografijama pojavljuju se: Šime Vrcić, Dora Bara i Luka Škugor te malo dijete Pino Cindrić. Producent u ime Samostana sv. Frane u Šibeniku je gvardijan fra Ivan Bradarić. Suradnica i savjetnica u projektu je Rea Brčić Cindrić.

Cijeli projekt ostvaren je s posebnim naglaskom na 800. obljetnicu „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je u to vrijeme još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam.

Sveta misa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započinje u 19 sati. Sat vremena ranije započinje molitva svete krunice nakon čega slijedi pjevana Večernja. Nakon svete mise i prigodne homilije, pobožnost utorka u čast sv. Anti završava uz čašćenje svečevih relikvija i pjevanje Litanija sv. Ante.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu