Budi dio naše mreže
Izbornik

Enzo Bianchi otvara izložbu Safeta Zeca u Torinu

24.10.2019. - 25.10.2019.
Torino

U bazilici Marije Pomoćnice kršćana u salezijanskom kompleksu Valdocco u Torinu 25. listopada bit će otvorena izložba pod nazivom “Exodus” bosanskohercegovačkog umjetnika Safeta Zeca. Riječ je o ciklusu sastavljenim od djela na velikom platnu koja prikazuju prizore egzodusa i migracije, a koja je u prvom dijelu ove godine bila izložena u isusovačkoj crkvi oratorija San Francesco Saverio del Caravita u Rimu.

Izložba će biti otvorena svakog dana sve do 20. prosinca. U četvrtak 24. listopada u 12 sati na konferenciji za novinare u Sangallijevoj sobi u Valdoccu (Via Maria Ausiliatrice, broj 32) govoriti će: Safet Zec, don Guido Errico, rektor bazilike; Giampietro Pettenon, predsjednik organizacije Missioni Don Bosco; Giandomenico Romanelli, ugledni povjesničar umjetnosti koji je 30 godina upravljao venecijanskim gradskim muzejima i kurator ove izložbe.

U najavi izložbe istaknuto je kako sam naziv podsjeća na biblijski Izlazak koji je u ovom slučaju povezan s temom suvremenih “izlazaka” i tragedija migranata na putu prema Europi. Spomenuto je i to kako je cilj te izložbe podudaran ciljevima organizacija pri Talijanskoj biskupskoj konferenciji (CEI), a to je da se ovim u stvarnosti migracije nastoji probuditi pažnja, poštovanje, emocije i zanimanje za temu koja je tako bolna i istovremeno dramatično istrumentalizirana. Safet Zec to čini univerzalnim jezikom umjetnosti. “Safet ne ilustrira”, ističe Enzo Bianchi, osnivač samostana Bose, “nego u tišini poziva na zagrljaje, ispružene ruke, napuštene ruke. Rijetko ćemo biti ranjeni drugim suvremenim djelima kao njegovima: to su rane koje dopuštaju drugom da prodre u naše srce i učini nas sposobnima za suosjećanje”.

Inauguracija izložbe bit će 24. listopada u 21 sat uz meditaciju Enza Bianchija i uz intervenciju salezijanca Francesca Cereda.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu