Budi dio naše mreže
Izbornik

Essekerski orguljaški festival

04.10.2022. - 06.10.2022.
Osijek

Esseker Orglefest / Essekerski orguljaški festival u organizaciji Njemačke zajednice–Zemaljske udruge podunavskih Švaba u Osijeku održat će se od 4. do 6. listopada u Osijeku.

Cilj Festivala je promovirati osječke crkve, baštinu osječkih crkvi, orguljašku baštinu Osijeka koja je neprocjenjiva i iznimno vrijedna za hrvatsku i europsku kulturu. Nijemci su stoljećima činili veliki dio stanovništva Osijeka i ostavili su neizbrisiv trag u kulturi, gospodarstvu Osijeka. Festivalom se želi osvijestili zajednicu u kojoj žive na ogroman doprinos njemačke zajednice hrvatskoj kulturi i cjelokupnom društvu. Festivalom se otvara listopad – mjesec njemačkog jedinstva i njemačke kulture.

Festival su pokrenuli orguljaš Edmund Borić Andler kao umjetnički ravnatelj projekta i član Njemačke zajednice u Hrvatskoj na čelu s predsjednikom Vladimirom Hamom i suradnicom Hannom Klein.

U konkatedrali će 4. listopada nastupiti osječki bas bariton Berislav Jerković i Borić Andler uz orgulje. Koncert će u cijelosti biti posvećen najvećem njemačkom, europskom i svjetskom skladatelju Johannu Sebastianu Bachu.

Koncert u srijedu 5. listopada bit će u Franjevačkoj crkvi u Tvrđi na orguljama njemačko-hrvatske graditeljske obitelji Faullend-Heferer. Na tom koncert predstavit će se orguljaš Mario Penzar, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i sopranistica Martina Klarić.

U četvrtak 6. listopada u donjogradskoj osječkoj crkvi Presvetog Imena Marijina koncert će održati slovenska orguljašica i profesorica na Akademiji za glazbu u Ljubljani Renata Bauer.

Na sve koncerte ulaz je slobodan, a počinju u 20 sati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu