Budi dio naše mreže
Izbornik

Generalni poglavar Družbe Isusove u posjetu Hrvatskoj

21.03.2019. - 23.03.2019.

Zagreb, (IKA) – Nakon deset godina od posljednjeg posjeta vrhovnog poglavara Družbe Isusove o. Adolfa Nicolása Zagrebu u rujnu 2009. godine, Republiku Hrvatsku će od 21. do 23. ožujka posjetiti generalni poglavar Družbe Isusove o. Arturo Sosa Abascal. Glavna tema posjeta o. Sose bit će osnaživanje i učvršćivanje dugogodišnje isusovačke tradicije u Republici Hrvatskoj te djelovanje i usmjeravanje na trenutačne i buduće potrebe pastorala Družbe u regiji. Posjet o. Sose Republici Hrvatskoj bit će usmjeren podjednako na lokalne i globalne teme te njihovu međusobnu povezanost u budućem djelovanju Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

O. Arturo Sosa prvenstveno je pozvan na središnji događaj cjelokupnog posjeta, a to je obilježavanje 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu te 30. obljetnice isusovačkog Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, na zagrebačkom Jordanovcu. Središnja svečanost obilježavanja navedenog događaja održat će se 21. ožujka u 10.30 (u dvorani Antun Bauer na Jordanovcu). Bit će upriličeni govori vrhovnog poglavara Družbe Isusove o. Artura Sose, Provincijala Družbe Isusove o. Dalibora Renića, rektora Sveučilišta Damira Borasa i dekana Fakulteta o. Ivana Kopreka. Premda intelektualni apostolat Družbe Isusove nije više izdvojen u dijelu Univerzalnih apostolskih preferencija, prilikom posjeta pater Sosa naznačit će važnost Družbe Isusove u izgradnji hrvatskog društva znanja kroz povijest i danas. U Generalovoj pratnji bit će o. Tomasz Kot iz Poljske, asistent za srednju i istočnu Europu.

Drugog dana posjeta o. Sosa će posjetiti Isusovačku klasičnu gimnaziju u Osijeku te održati kratko predavanje o značenju ignacijanske pedagogije u razvoju mladih ljudi. Nakon povratka iz Osijeku u kasnim poslijepodnevnim satima, general će predvoditi euharistijsko slavlje u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu u 19 sati. Tijekom mise, trojica isusovaca položit će svoje zadnje svečane zavjete. Nakon toga će se u Velikoj dvorani u dvorištu Rezidencije Družbe Isusove održati susret s predstavnicima laičkih organizacija i udruga koje u svom djelovanju surađuju s Družbom Isusovom.

Konferencija za novinare održat će se neposredno nakon središnje svečanosti u četvrtak 21. ožujka u 12 sati (u Vijećnici Fakulteta).

O. Arturo Sosa je funkciju generalnog poglavara Družbe Isusove preuzeo 14. listopada 2016. godine. Rođen je u Caracasu u Venezueli 12. studenoga 1948. godine. Teologiju je studirao u Rimu, a doktorat iz političkih znanosti stekao je na Središnjem sveučilištu u Venezueli. Bio je direktor revije Sic, profesor na katoličkome sveučilištu u Venezueli, na Sveučilištu Georgetown u SAD-u, te rektor Katoličkog sveučilišta Tachira. Od jezika govori španjolski, talijanski, engleski te razumije francuski. Posebno istaknute teme njegova dosadašnjeg mandata su osobni i zajednički duhovni život članova Družbe Isusove, suradnja, pomirenje, solidarnost s isključenima i najranjivijima, te intelektualni apostolat u korelaciji s duhovnim apostolatom. Sredinom veljače generalni poglavar o. Arturo Sosa objavio je Opće apostolske preferencije Družbe Isusove za sljedećih deset godina. Za razdoblje od 2019. do 2029. izdvojene su četiri apostolske preferencije: Pokazivati put prema Bogu kroz duhovne vježbe i razlučivanje; Hodati sa siromasima, odbačenima od svijeta, onima čije je dostojanstvo pogaženo, u poslanju pomirenja i pravednosti; Pratiti mlade u stvaranju nadom ispunjene budućnosti; Surađivati u skrbi o našem zajedničkom domu Preferencije je potvrdio sam Sveti Otac, naglasivši da je “prva preferencija ključna jer kao osnovni uvjet pretpostavlja odnos isusovca s Gospodinom u osobnom i zajedničkom molitvenom životu i razlučivanju”. K tome je dodao: “Bez ovog molitvenog stava, ostale preferencije neće uroditi plodom”.

 

Program posjeta o. Artura Sose

Četvrtak 21. ožujka 2019.

Posjet kardinalu Josipu Bozaniću

Posjet rektoru Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damiru Borasu

U 10.30 sati svečana akademija na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti (Jordanovac 110, Zagreb). Pozdravni govor uputit će dekan FFRZ prof. dr. o. Ivan Koprek S.J. Generala Družbe Isusove predstavit će zamjenik Velikog kancelara i provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove doc. dr. o. Dalibor Renić S.J. Slijedi govor generalnog poglavara Sose o doprinosu isusovačkog intelektualnog apostolata (na engleskom, prijevod dostupan unaprijed). Predstavu „Otac Utemeljitelj“ (o prvom rektoru Zagrebačke akademije 1669., isusovcu Filipu Kaušiću, 1618.-1673.) izvest će studenti FFRZ-a. Autor teksta je izv. prof. dr. Daniel Miščin (profesor FFRZ), režiser je Matija Di Giorgio (student FFRZ). U glazbenom dijelu programa nastupit će sopranistica Nikolina Pinko (Bern, Švicarska, alumna FFRZ) i Agata Ćuk. Izvest će djela Josepha Haydna (210. obljetnica smrti, rodom iz Gradišća kao i o. Filip Kaušić).

U 12 sati konferencija za tisak u Vijećnici FFRZ, jezik engleski.

Susret s gradonačelnikom Milanom Bandićem (palača Dverce)

Susret i zajednička misa s isusovcima (Jordanovac)

 

Petak 22. ožujka 2019.

U 10 sati akademija u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku. Uvodne govore uputit će o. Sebastian Šujević S.J., ravnatelj Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku i dr. o. Axel Bödefeld S.J., ravnatelj Loyola Gymnasium u Prizrenu (Kosovo). Slijedi govor generala Sose o isusovačkoj pedagogiji (na engleskom). General će potom odgovarati na pitanja učenika.

Susret s nadbiskupom Đurom Hranićem u Đakovu

U 19 sati misa s narodom u Bazilici Srca Isusova i svečani zavjeti. Misa će biti na latinskom i hrvatskom, propovijed generala na engleskom i hrvatskom, ceremonijar je o. Damir Kočiš S.J. Uvodni pozdrav uputit će Krešimir Kuk, predstavnik Župnog pastoralnog vijeća župe Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Pjevat će Palma – Akademski zbor bazilike Srca Isusova (Albe Vidaković, III. staroslavenska misa).

Zavjetovanici su o. Hrvoje Mravak S.J. (kateheta u Osijeku), o. Mate Samardžić S.J. (župnik župe Srca Isusova, Zamet, Rijeka), časni brat Ivan Olujić S.J. (sakristan Bazilike Srca Isusova u Zagrebu). Isusovci polažu zadnje zavjete dosta kasno u odnosu na druge redovnike, nakon kompletnog studija (uključujući postdiplomski) i „treće probacije“ (duhovno-pastoralni program koji traje 6-9 mjeseci, posvećen studiju i praksi duhovnosti, koji uključuje 30-dnevne duhovne vježbe u šutnji).

U 20 sati susret generala sa suradnicima u Velikoj dvorani bazilike Srca Isusova. Pozdravni govor uputit će provincijal Renić i potpredsjednik SKAC-a Dominik Knezović. Slijedi video predstavljanje apostolata u Palmotićevoj (izradio Daniel Vorih S.J.) General će govoriti o suradnji s laicima u Družbi Isusovoj (na engleskom). U glazbenom dijelu nastupit će slavljenički tim Molitvene zajednice Srce Isusovo i SKAC Zbor.

 

Subota 23. ožujka 2019.

Posjet bolesnim i starijim članovima Družbe Isusove u zajednici na Fratrovcu te susret s isusovačkim bogoslovima

 

 

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu