Budi dio naše mreže
Izbornik

Jedanaesti utorak u čast sv. Anti u Šibeniku

24.05.2022. 18:00
Šibenik

Pobožnost Trinaest utoraka uoči blagdana sv. Ante Padovanskog u crkvi sv. Frane (koje je sv. Ante sunaslovnik) u Šibeniku ove godine odvija se s temom „Simboli sv. Ante“.

Trinaest simbola po kojima se prepoznaje Sveca cijeloga svijeta bit će predstavljeni sljedećim redoslijedom: Križ, Mladost, Knjiga, Habit, Pasac, Bose noge, Plamen, Kruh, Ljiljan, Dijete Isus, Jezik, Aureola i Smrt.

Trinaest simbola tumačit će propovjednici koji će predslaviti mise u nizu trinaest utoraka.

Jedanaesti među njima je dominikanac iz Splita fra Jozo Čirko koji će predslaviti misu u utorak 17. svibnja.

Svakog utorka bit će predstavljena fotografija sa simbolom sv. Ante. Radi se o nizu fotografija velikog formata koje je izradio šibenski fotograf Zoran Škugor. Prva fotografija predstavlja simbol križa koji je još u ranoj mladosti obilježio život sv. Ante. Lik sv. Ante – dječaka na prvoj fotografiji uprisutnio je Šimun Juričev Martinčev, a lik sv. Ante na svim ostalim fotografijama uprisutnio je glumac Marko Cindrić koji je ujedno i umjetnički savjetnik u projektu. Kao ostali likovi na fotografijama pojavljuju se: Šime Vrcić, Dora Bara i Luka Škugor te malo dijete Pino Cindrić. Producent u ime Samostana sv. Frane u Šibeniku je gvardijan fra Ivan Bradarić. Suradnica i savjetnica u projektu je Rea Brčić Cindrić.

Cijeli projekt ostvaren je s posebnim naglaskom na 800. obljetnicu „otkrića“ sv. Ante propovjednika, odnosno događaja u Forliju (1222. – 2022.) kada je u to vrijeme još nepoznati redovnik iz Portugala prvi put nastupio kao propovjednik i na sve ostavio izvanredan dojam.

Sveta misa u crkvi sv. Frane u Šibeniku započinje u 19 sati. Sat vremena ranije započinje molitva svete krunice nakon čega slijedi pjevana Večernja. Nakon svete mise i prigodne homilije, pobožnost utorka u čast sv. Anti završava uz čašćenje svečevih relikvija i pjevanje Litanija sv. Ante.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu