Budi dio naše mreže
Izbornik

Kulturna i znanstvena događanja u Rimu prigodom pohoda „Ad limina apostolorum“ hrvatskih biskupa

11.11.2018. - 17.11.2018.

Prilikom pohoda “Ad limina apostolorum” hrvatskih biskupa od 12. do 17. studenoga ove godine tijekom kojeg će se biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije susresti s papom Franjom te pohoditi i predati svoja izvješća pojedinim kongregacijama, vijećima i uredima Svete Stolice, posjetiti rimske bazilike i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima, gdje će služiti euharistijska slavlja, Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici priređuje u Rimu nekoliko zanimljivih kulturno-znanstvenih događanja.

U utorak 13. studenoga održat će se znanstveni skup na temu “Bogu na svom jeziku: rimska liturgija na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku i na glagoljici”, na kojem će stručnjaci raspravljati o hrvatskoj liturgiji kao jedinoj iznimci u odnosu na latinsku zapadnu “rimsku” liturgiju tijekom 1200 godina. Nakon znanstvenog skupa, koji će se održati na Papinskom institutu  za Istok (Pontificio Istituto Orientale), pored bazilike Svete Marije Velike, u Muzeju bazilike bit će otvorena izložba pod istim nazivom. Oba događanja suorganiziraju Staroslavenski institut iz Zagreba i Hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici.
Istoga dana u prostorijama Mađarske akademije u Rimu, koja se nalazi u palači Falconieri, održat će se znanstveni skup o hrvatskom humanistu Faustu Vrančiću, pod nazivom „Faust Vrančić u kontekstu europske baštine“.
Nakon predavanja u prostoru ove mađarske ustanove bit će otvorena istoimena izložba, na kojoj će biti izloženi modeli Vrančićevih izuma, kao i njegova književna, jezična i teološka djela. Uz spomenuto veleposlanstvo i veleposlanstvo Mađarske pri Svetoj Stolici, skup suorganiziraju Tehnički muzej iz Zagrebu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba i HAZU.
U subotu 17. studenoga u Bazilici Svete Marije Velike održat će se svečana misa na hrvatskom jeziku, koju će u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima na završetku posjeta “Ad limina apstolorum” predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. Nakon euharistijskog slavlja, otkrit će u krstionici bazilike ploču koja je isklesana na glagoljici te na hrvatskom i talijanskom jeziku. Na ploči se navodi kako je upravo na oltaru Svete Marije Velike papa Hadrijan II., slaveći misu zajedno sa svetom braćom Konstantinom Ćirilom i Metodom, položio na oltar liturgijske knjige na starocrkvenoslavenskom jeziku i tako odobrio njihovu uporabu u liturgiji. U organizaciji Hrvatskog veleposlanstva ploču postavlja „zahvalan hrvatski narod“, očitovan u njegovim najvišim institucijama: Hrvatskom Saboru i HAZU.
U ponedjeljak 12. studenoga biskupi će nakon mise na grobu Sv. Petra otkriti ploču-zahvalnicu za sva djela papa i Svete Stolice za hrvatski narod. Ploča će biti na latinskom.
U prigodi svetkovine sv. Nikole Tavelića i Dana hrvatskih rimskih studenata u nedjelju 11. studenoga nakon večernje mise u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima Ženska klapa iz Dubrovnika “Anfora” nastupit će s bogatim programom.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu