Budi dio naše mreže
Izbornik

Manifestacija „Krševanovi dani kršćanske kulture“ Zadarske nadbiskupije

14.11.2023. - 06.01.2024.
Zadar

Manifestacija „Krševanovi dani kršćanske kulture“ Zadarske nadbiskupije započinje u utorak, 14. studenog jedinstvenim duhovno kulturnim događajem – predajom relikvija sv. Hedvige, poljske kraljice, u posjed svetišta sv. Šime u Zadru. Svečanom večernjem misnom slavlju s predajom relikvija sv. Hedvige u crkvi sv. Šime u Zadru prethodi izlaganje pod nazivom ‘Povijesni presjek razvoja kulta sv. Šime u Zadru’ koje će održati doc. dr. sc. Zdenko Dundović. Ovogodišnju manifestaciju čini 15 događaja, od kojih se osam događaja održava u mjesecu studenom kada se u Zadru 24. studenog slavi blagdan sv. Krševana, zaštitnika grada Zadra koji je i naslovnik te manifestacije.

U petak, 17. studenog, u svetištu sv. Šime u 19 sati započinje akademija ‘Škabrnja i Vukovar u srcu Zadra, Koncert i molitva’. U programu će biti izvedena djela: G. P. Pergolesi – Stabat Mater, Žan Morović, narator, ‘Meditacija na 7 Gospinih žalosti’ te glazbenici Nela Šarić, sopran, Nera Gojanović, mezzosopran i Gordana Pavić za orguljama. U ponedjeljak, 20. studenog, u Gradskoj knjižnici Zadar u Providurovoj palači, izlaganje ‘Zadarski sveci zaštitnici’ s početkom u 18 sati. U četvrtak, 23. studenog, u dvorani Stalne izložbe crkvene umjetnosti Zadar s početkom u 12 sati izlaganje ‘Ne možete im u ovim strašnim vremenima uzeti i relikvije’ će održati izv. prof. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

U četvrtak, 23. studenog, na uočnicu blagdana sv. Krševana, naslovnika manifestacije,  Svečanu Večernju sv. Krševana u 18 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon Večernje, u katedrali sv. Stošije je koncert na orguljama Paula Feya. Toga dana u 19 sati, Mješoviti zbor ‘Condura Croatica’ i mo Ivo Nižić, uz Dan Grada će ulicama grada Zadra izvesti prigodni glazbeni program, u organizaciji Koncertnog ureda Zadar.

U petak, 24. studenog, u Narodnom muzeju u Zadru, od 10 do 12 sati, Narodni muzej Zadar i Stalna izložba crkvene umjetnosti organiziraju ‘U potrazi za sv. Krševanom – stručno vodstvo’. U petak, 24. studenog, Koncertni ured Zadar u crkvi sv. Krševana u Zadru s početkom u 20 sati organizira svečani koncert povodom 115. obljetnice Hrvatskog pjevačkog glazbenog društva ‘Zoranić’.

U petak, 1. prosinca, Teološko – katehetski odjel Sveučilišta u Zadru organizira  međunarodnu znanstvenu konferenciju ‘O 30. obljetnici Veritatis Splendor’ u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru od 9,30 do 16 sati. U nedjelju, 3. prosinca, u  Samostanu sv. Marije u Zadru s početkom u 18 sati, benediktinke Svete Marije organiziraju znanstveni kolokvij ‘Monaški život i djelovanje č.m. Benedikte Braun, OSB’.

U srijedu, 13. prosinca, Adventski koncert u svetištu sv. Šime u Zadru, s početkom u 19 sati, izvodi Mješoviti zbor ‘Condura Croatica’ pod ravnanjem mo. Ive Nižića. U srijedu, 27. prosinca, u katedrali sv. Stošije u Zadru održava se tradicionalni Božićni koncert od 19 sati. Manifestacija završava u subotu, 6. siječnja, tradicionalnim Božićnim festivalom klapa u crkvi sv. Frane u Zadru s početkom u 20 sati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu