Budi dio naše mreže
Izbornik

Mediteranski međureligijski forum – Međureligijska radionica za mlade

01.10.2022. 10:00
Umag

U Rijeci i Umagu se krajem rujna i početkom listopada održava Mediteranski međureligijski forum koji za cilj ima ojačati međureligijski dijalog i suradnju vjerskih zajednica na sjevernom Jadranu, povećati razumijevanje i uvažavanje uloge mladih u međureligijskom dijalogu, povećati uključenost vjerskih zajednica u zaštitu okoliša, te uvesti međureligijski dijalog u bliže i šire mediteransko područje.

U subotu 1. listopada bit će održana Međureligijska radionica za mlade, s početkom u 10 sati u prostoru Islamske zajednice u Umagu.

Primjenom lokalnog pristupa i priznavanjem mogućnosti lokalnog djelovanja uz integraciju u širi spektar mediteranskog područja, inicijativa ima za cilj koristiti međureligijski dijalog kao alat za doprinos izgradnji zajedničkog prostora mira na Mediteranu. Forum će uključivati nekoliko glavnih tema koje pomažu u oblikovanju snažnijeg mediteranskog identiteta kroz vjersko nasljeđe. Također će tražiti načine kako vjerski vođe i institucije mogu pridonijeti miru, prosperitetu, demokraciji, jednakosti i zaštiti okoliša. Okuplja predstavnike nekoliko religija sjevernojadranske regije u Hrvatskoj, te nudi međureligijski dijalog kao način povezivanja vjerskih vođa, vjeroučitelja, starijih i mladih, nevladinih organizacija i gospodarstva. Postoji tendencija da ovaj forum postane godišnji događaj, proširen i izvan Hrvatske, a pojedini dijelovi ovog foruma mogu se pretočiti u nove i dugoročnije projekte.

Voditelj foruma i projekta je otac Vedran Obućina, starokatolički svećenik iz Rijeke, politolog i teolog koji se bavi religijskim mirotvorstvom i međureligijskim dijalogom. Završava doktorski rad s tom temom na Sveučilištu u Regensburgu (Njemačka). Bio je istraživač mirovnih studija na Sveučilištu Chulalongkorn (Bangkok, Tajland) 2020., a potom je postao i ambasadorom Instituta za ekonomiju i mir (Sydney, Australija), gdje se bavi pozitivnim mirom. Od 2022. godine je stalni fellow KAICIID-a, međuvladine organizacije za međureligijski i međukulturalni dijalog. Forum je financiran sredstvima KAICIID-a. Glavni partner foruma je novoosnovani Centar za međureligijski dijalog u Rijeci.

Među ostalima, na forumu će sudjelovati ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) o. Stanko Perica, saborska zastupnica Marijana Petir, pastor Baptističke crkve u Rijeci Giorgio Grlj, te drugi pripadnici vjerskih zajednica u Rijeci.

Iako predstavnici vjerskih zajednica, osobe koje sudjeluju na forumu, uključujući i voditelja, sudjeluju u svoje osobno ime, a ne kroz formalno sudjelovanje vjerskih institucija/zajednica.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu