Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodna dvojezična znanstvena konferencija „Teologija, znanost i obrazovanje“

26.11.2021. 09:30
Zagreb

Zagreb, (IKA) – Međunarodna dvojezična znanstvena konferencija „Teologija, znanost i obrazovanje / Theology, science, and education“ bit će održana u petak 26. studenoga u 9.30 sati u dvorani I na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstveni skup organizira Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a izlagat će povjesničari iz Hrvatske, Italije, Rumunjske i Slovenije.

Namjera je međunarodne dvojezične konferencije prvotno predstaviti rezultate istraživanja provedenog na međunarodnom projektu fondacije John Templeton „Religion and Science – Priests as university Professors and Rectors“ voditeljice doc. dr. Ane Biočić, te ih potom usporediti sa sličnim istraživanjima provedenim na području istočne, južne i središnje Europe. Projektno istraživanje temeljilo se na razumijevanju teologije kao znanosti te utjecaju društveno-političkih okolnosti na položaj teologije na državnom sveučilištu na primjeru djelovanja šesnaestorice rektora svećenika koji su ujedno bili profesori (Katoličkoga) Bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji će se nadalje razmatrati osnutak Katoličkoga sveučilišta u Milanu, potom povijest i djelovanje teoloških fakulteta na državnim sveučilištima u Rumunjskoj, te njihova ovisnost o društveno-političkim okolnostima, odnos komunističke vlasti prema Teološkom fakultetu u Ljubljani u prvom poslijeratnom periodu i analizirat će se sukobi studentskih struja na Sveučilištu u Zagrebu početkom 20. stoljeća, s naglaskom na analizu konflikta između tzv. naprednjačke i pravaške grupe s katoličkom strujom među studentima.

Moguće je sudjelovati online preko platforme Microsoft Teams uz prethodnu najavu na mail: ana.biocic@kbf.unizg.hr

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu