Budi dio naše mreže
Izbornik

Međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae

11.06.2021. - 20.06.2021.
Sisak

Sisak, (IKA) – Tradicionalni 15. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae – Orguljaška baština Sisačke biskupije održat će se od 11. do 20. lipnja u Glini, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji i Sisku.

Festival otvara koncert Mattea Ivana Rašića, tenora i Alena Kopunovića Legetina, orguljaša u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, u petak 11. lipnja. U crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu su povijesne orgulje iz 1863. godine, domaćeg graditelja Antuna Šimenca koji je izgradio i nekada znamenite orgulje koje smo prije Domovinskog rata imali u nekadašnjoj crkvi u Gori. Na njima će u subotu 12. lipnja koncertirati orguljašica Eva Kirchmayer Bilić uz sopranisticu Nikolinu Pinko-Behrends i Martinu Kutnar na violini. Blagdan sv. Antuna i Dan Grada Hrvatske Kostajnice koncertom će uljepšati trubač Marin Zokić i orguljašica Elizabeta Zalović u samostanskoj crkvi Sv. Antuna Padovanskog u nedjelju 13. lipnja.

Međunarodnu dimenziju ovog festivala ove će godine realizirati koncertima međunarodnih glazbenika koji će se uživo prenositi u crkvama u Sisku i Petrinji. U Sisku će u utorak 15. lipnja, u crkvi Sv. Marije kraljice mira, publika slušati koncert Deborah Hödtke s orgulja Katedrale u Eichstättu (Njemačka), a u crkvi Sv. Lovre u Petrinji, u četvrtak 17. lipnja,  koncert ponajboljeg austrijskog orguljaša Johannesa Zeinlera iz isusovačke crkve u Beču.

Petnaesto izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Ars Organi Sisciae završava 20. lipnja u Bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje će publika imati priliku čuti i praizvedbu skladbe Buđenje prirode u praskozorje jednog od prvaka suvremene hrvatske glazbe – Borisa Papandopula u izvedbi sopranistice Marte Schwaiger i Katarine Javora na orguljama.

Svi koncerti počinju u 20 sati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu