Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa zadušnica za žrtve totalitarnih režima

20.08.2022. 11:30
Bile

Misa zadušnica za sve žrtve totalitarnih režima bit će proslavljena 20. kolovoza na Groblju mira na Bilima. Okupljanje će započeti u 11.30 sati, nakon čega slijedi misno slavlje koje će predvoditi generalni vizitator Hercegovačke franjevačke provincije i duhovnik bogoslova u Franjevačkoj bogosloviji u sarajevskom naselju Nedžarići fra Miro Relota.

Ove godine postavljeni su novi križevi za gradove Široki Brijeg i Ljubuški, za općine Posušje, Grude i Čitluk, za tri župe iz Posavine te križevi za zatrtu banjalučku župu Krnjeušu. Prije Drugoga svjetskog rata župa Krnjeuša imala je oko 1300 vjernika. Pogrom u Krnjeuši dogodio se 9. i 10. kolovoza 1941. godine, kada je zapaljena cijela župa koju je činilo dvadesetak sela i zaselaka, uključujući župnu crkvu i kuću. Među velikim brojem ubijenih bilo je i mnogo žena i djece, te krnjeuški župnik don Krešimir Barišić, zajedno s trojicom mladih sjemeništaraca koji su živi bačeni u goruću crkvu.

Nakon sv.  mise zadušnice svim žrtvama odat će se počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Učinit će to Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem, te razna izaslanstva.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu