Budi dio naše mreže
Izbornik

Molitveni susret za mlade u Travniku

14.10.2021. - 17.10.2021.
Travnik

Molitvena zajednica mladih „Nanovo rođeni“ iz Zagreba održat će od 14. do 17. listopada duhovni seminar za mlade u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbrarić“ u Travniku. Cilj susreta je okupiti mlade iz BiH kako bi se stvorilo molitveno zajedništvo i kako bi se mladi otvorili novoj evangelizaciji.

Osim zajedničkog druženja i molitve, predviđen je i niz predavanja o povijesti katolika u Bosni u Hercegovini kako bi mladi razvili svijest o svojim korijenima i mučeničkoj borbi naših predaka da se sačuva vjera, kako bi se tako otvorili oprostu i pomirenju koji su nužni za izgradnju suživota. 

Poticaj za takvu vrstu susreta mladi su pronašli u crkvenom dokumentu „Sjećanje i pomirenje“ koji je izdala Međunarodna teološka komisija na čelu s kardinalom Josephom Ratzingerom, kasnije papom Benediktom, objavljenim u povodu velikog jubileja kršćanstva, 2000. g.

Susret u Travniku održava se u dogovoru i s blagoslovom vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića koji će predslaviti svečano euharistijsko slavlje u subotu 16. listopada u 18 sati u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage. Na susretu će sudjelovati i više svećenika Vrhbosanske i Banjolučke (nad)biskupije te franjevaca Bosne Srebrene.

U petak 15. listopada mladi će sudjelovati na križnom putu uz brdo Kalvarija kod Viteza gdje će potom misu predvoditi župnik vikar iz Nove Bile fra Antonio Baketarić.

Na kraju susreta, mladi će u nedjelju 17. listopada sudjelovati na misnom slavlju koje će u 11 sati predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić u šumi Rije, u župi Rankovići kod Novog Travnika, za oko 200 hrvatskih vojnika i civila ubijenih 1945., na svršetku II. svjetskog rata.

Završetak susreta predviđen je u crkvi Sv. Franje u Gučoj Gori gdje će mladi imati euharistijsko klanjanje i blagoslov Presvetim Lašvanske doline.

Predavači o povijesnim razdobljima katoličke prisutnosti u BiH (od ranog srednjeg vijeka do naših dana) bit će: prof. Leonard Valenta, prof. Antun Kovčalija, s Jelena Jovanović (SMI) i s. Pia Katarina Pilić (SMI), prof. Dažen Janko i mons. Ivo Tomašević. Prof. dr. Zorica Maros s KBF u Sarajevu održat će predavanje „Oproštenje, pomirenje i viktizam“, dok će svjedočanstva vjere dati don Jakov Kajinić iz Travnika, Vlado Kudić iz Rame te Matija Ricov i Mišo Lukenda iz Zagreba.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu