Budi dio naše mreže
Izbornik

Orguljski festival "Sonus caelestis" u zagrebačkoj katedrali

10.11.2019. - 24.11.2019.
Zagreb

Od ove godine zagrebačka katedrala bogatija je za još jedan orguljski festival koji se održava pod nazivom Sonus caelestis. Naziv festivala oslikava orgulje kao instrument kojega se primarna svrha očituje u povezanosti s Nebom, u meditaciji oslonjenoj na umjetnički izričaj te u hvaljenju Stvoritelja ljepotom zvuka.

Zagrebačka nadbiskupija i Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao organizatori festivala, promičući glazbenu umjetnost i čuvajući crkvenu glazbenu baštinu, žele predstaviti velebne orgulje zagrebačke prvostolnice u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenim umjetnicima, katedralnim orguljašima iz zemlje i inozemstva te s najboljim mladim orguljašima. U fokus festivalskih koncerata stavljena je sakralna glazba za orgulje, koja je kroz više stoljeća oblikovala klasičnu zapadnoeuropsku glazbenu kulturu, a među ciljevima je popularizacija i promicanje glazbe hrvatskih skladatelja koji su kvalitetom svojih kompozicija za orgulje smjestili Hrvatsku na mapu europskih zemalja razvijene orguljske tradicije i kulture.

Ciklus koncerata osmišljen je u dva dijela u sezoni. Prvi dio ciklusa organizira se kroz svibanj i lipanj, a u drugome dijelu koncerti se održavaju kroz mjesece rujan, listopad i studeni, svake druge nedjelje s početkom u 16.45 sati. U ovogodišnjemu proljetnom dijelu zagrebačkoj publici predstavili su se najbolji studenti orgulja Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije, među kojima i laureati državnih natjecanja.

Koncerte od rujna do prosinca ove godine priredit će neki od najboljih domaćih orguljaša. Tako će na orguljama prvostolnice nastupiti doajeni hrvatske orguljske scene: dr. art. Ljerka Očić i prof. art. Mario Penzar; koncertno će gostovati i Višeslav Jaklin, regens chori varaždinske katedrale, a jednu od najatraktivnijih kombinacija komornog muziciranja – sinergiju trube i orgulja predstavit će izv. prof. art. Marin Zokić i izv. prof. art. Elizabeta Zalović.

U nedjelju 10. studenoga nastupit će studenti orgulja Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. U nedjelju 24. studenog koncert će održati izv. prof. art. Marin Zokić (trublja) i izv. prof. art. Elizabeta Zalović (orgulje).

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu