Budi dio naše mreže
Izbornik

Orguljski festival "Sonus caelestis" u zagrebačkoj katedrali

10.11.2019. - 24.11.2019.

Od ove godine zagrebačka katedrala bogatija je za još jedan orguljski festival koji se održava pod nazivom Sonus caelestis. Naziv festivala oslikava orgulje kao instrument kojega se primarna svrha očituje u povezanosti s Nebom, u meditaciji oslonjenoj na umjetnički izričaj te u hvaljenju Stvoritelja ljepotom zvuka.

Zagrebačka nadbiskupija i Institut za crkvenu glazbu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao organizatori festivala, promičući glazbenu umjetnost i čuvajući crkvenu glazbenu baštinu, žele predstaviti velebne orgulje zagrebačke prvostolnice u suradnji s renomiranim hrvatskim glazbenim umjetnicima, katedralnim orguljašima iz zemlje i inozemstva te s najboljim mladim orguljašima. U fokus festivalskih koncerata stavljena je sakralna glazba za orgulje, koja je kroz više stoljeća oblikovala klasičnu zapadnoeuropsku glazbenu kulturu, a među ciljevima je popularizacija i promicanje glazbe hrvatskih skladatelja koji su kvalitetom svojih kompozicija za orgulje smjestili Hrvatsku na mapu europskih zemalja razvijene orguljske tradicije i kulture.

Ciklus koncerata osmišljen je u dva dijela u sezoni. Prvi dio ciklusa organizira se kroz svibanj i lipanj, a u drugome dijelu koncerti se održavaju kroz mjesece rujan, listopad i studeni, svake druge nedjelje s početkom u 16.45 sati. U ovogodišnjemu proljetnom dijelu zagrebačkoj publici predstavili su se najbolji studenti orgulja Instituta za crkvenu glazbu i Muzičke akademije, među kojima i laureati državnih natjecanja.

Koncerte od rujna do prosinca ove godine priredit će neki od najboljih domaćih orguljaša. Tako će na orguljama prvostolnice nastupiti doajeni hrvatske orguljske scene: dr. art. Ljerka Očić i prof. art. Mario Penzar; koncertno će gostovati i Višeslav Jaklin, regens chori varaždinske katedrale, a jednu od najatraktivnijih kombinacija komornog muziciranja – sinergiju trube i orgulja predstavit će izv. prof. art. Marin Zokić i izv. prof. art. Elizabeta Zalović.

U nedjelju 10. studenoga nastupit će studenti orgulja Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. U nedjelju 24. studenog koncert će održati izv. prof. art. Marin Zokić (trublja) i izv. prof. art. Elizabeta Zalović (orgulje).

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu