Budi dio naše mreže
Izbornik

Ove subote hodajmo zajedno za zajednicu Arka i osobe s intelektualnim teškoćama

25.06.2022. 09:00
Zagreb

„Hodajmo zajedno“ istodobno se održava u 38 zemalja svijeta a cilj je iskazati podršku osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim roditeljima te prikupiti sredstva za zajednicu Arka u Hrvatskoj

Poznajete li osobu s intelektualnim teškoćama? Ako je vaš odgovor potvrdan, vrlo vjerojatno je takva osoba svojom neposrednošću i iskrenošću ostavila pozitivan trag u vašem životu. Ipak, takve osobe često se nose sa stigmom, izoliranošću i usamljenošću. Arka Korablja želi odgovoriti na tu potrebu stvaranjem prijateljskog ozračja i provođenjem programa osmišljenih kako bi poticali osobni razvoj pojedine osobe, poručuju organizatori.

Arka Korablja iz zagrebačke Dubrave zajednica je u čijem su srcu odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Za odrasle osobe s Downovim sindromom, autizmom i drugim teškoćama Arka Korablja provodi profesionalne programe poput radne terapije, poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške, a pruža i podršku članovima njihovih obitelji. Uza sve navedeno, pokrenuli su i vlastiti brand „M’Arka – radionica osmijeha“ s predmetima koji se proizvode u Arkinoj radionici te linijom majica i torbi.  Arka Korablja dio je međunarodne zajednice L’Arche International koja okuplja više od 150 zajednica u 50 zemalja svijeta i tako dijeli primjere dobre prakse 60-godišnje povijesti tog pokreta.

Arka Korablja nije samo udruga s područja socijalne skrbi nego zajednica u punom smislu te riječi, u kojoj je prijateljstvo osnova svih aktivnosti. U njoj i preko nje nastoje da društvo spozna vrijednost osoba s intelektualnim teškoćama, smatrajući da njihovi darovi mogu biti na veliku korist društvu u kojem žive. Zato nastoje što više izlaziti među lokalnu zajednicu i šire i susretati se sa različitim grupama ljudi – djecom, mladima, građanstvom, političarima, umjetnicima…

Hodajmo zajedno događaj je u kojem će zajedno hodati osobe sa i bez intelektualnih teškoća, kako bi pružili podršku njima i njihovim roditeljima te proslavili jedinstvenu ljepotu svake osobe.

Hodajmo zajedno održat će se 25. lipnja, s okupljanjem sudionika u 9 sati ispred Kulturnog centra Dubrava, Dubrava 51a. Sama šetnja duga je 2,3 kilometra a na cilju će sudionike dočekati bogati sportski, zabavni te gastronomski program u sklopu Dana Dupca, a na obje lokacije bit će postavljen i „M’Arka corner“. Program će voditi Jana Rogoz, članica Arke i osoba s intelektualnim teškoćama.

Miron Perić, voditelj udruge naglasio je da je „Hodajmo zajedno poseban po tome što će na isti dan hodati zajednice Arka u 38 zemalja svijeta. Cilj nam je podići svijest o važnosti uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvo te prikupljati sredstva za zajednicu Arka. Hodajmo zajedno prvi je takav događaj u Hrvatskoj a želja nam je da s godinama sve više raste.“

Koordinatorica „Hodajmo zajedno“ Ivana Pudić podsjetila je da “osobe s intelektualnim teškoćama osjećaju sve kao i mi, imaju sve želje kao i mi, ali imaju teškoće ostvariti ih. I zato trebaju nas. Nas pojedinačno, i nas, društvo.“ “Stoga vas pozivamo- pridružite nam se u subotu 25. lipnja u 9 sati – iskažimo podršku osobama s intelektualnim teškoćama, pokažimo toplinu i dobrotu koju Zagreb ima. Očekuje vas veselo druženje s dobro raspoloženim domaćinima”!

Zajednica Arka Korablja financira se preko donacija privatnih osoba i organizacija. Ukoliko ih želite podržati svojom donacijom, možete to učiniti skeniranjem 2D kôda ili posjetom njihovoj donacijskoj stranici.

Više informacija o zajednici Arka i događaju Hodajmo možete naći na njihovoj web ili Facebook stranici.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu