Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje CD-a s glazbom Franje Štefanovića

07.12.2019. 16:00

Petrovaradin, (IKA) – Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić organizira predstavljanje nosača zvuka izabranih svjetovnih i duhovnih skladbi autora Franje Štefanovića (1879.-1924.), plodnoga petrovaradinskoga skadatelja i orguljaša.

Predstavljanje će biti upriličeno u subotu 7. prosinca u Petrovaradinu. Prije predstavljanja svečano će biti otkriven obnovljeni nadgrobni spomenik na grobu Štefanovića, na Staromajurskom groblju u Petrovaradinu u 16 sati. Uslijedit će predstavljanje CD-a u hotelu Leopold I na Petrovardinskoj tvrđavi u 17 sati. CD će predstaviti Marija Adamov, muzikologinja i glazbena kritičarka i Petar Pifat, orguljaš i predsjednik HKPD Jelačić.

Štefanović je rođen u Petrovaradinu. Učiteljsku školu završio je u Osijeku 1897. godine. Prve skladbe skladao je već tamo, ali i u mjestima u Srijemu u kojima je bio učitelj: Starom Slankamenu, Čereviću i Petrovaradinu. Odlično znanje sviranja na klaviru i harmoniju kvalificiralo ga je za orguljašku službu – bio je orguljaš u župnim crkvama tog dijela Srijema, a najdulje u petrovaradinskim crkvama. Vrativši se 1906. u Petrovaradin, nastavlja učiteljski posao i glazbeno djelovanje. Od 1907. narednih osam godina bio je zborovođa Hrvatskoga pjevačkoga društva „Neven“. Godine 1909. i 1910. pohađao je Glazbenu školu Zemaljskoga zavoda u Zagrebu, nakon toga postavši učiteljem pjevanja, osposobljen za predavača glazbe u učiteljskim i srednjim školama. Napisao je 71 skladbu za muške zborove i 37 skladbi za mješovite. Ima i 15 samopjeva za glas i klavir te jednu skladbu za solo-pjevače i mješoviti zbor uz pratnju klavira. Sačuvane su i njegove 22 dječje skladbe. Napisao je i dvadesetak fuga za klavir i kratki klavirski komad “Laku noć”. Od crkvenih djela napisao je 17 skladbi, uključujući i pet misa, uz još tri harmonizacije.

Iako se dvadesetih godina prošlog stoljeća počeo povlačiti iz javnog glazbenog života, nije se prestao baviti glazbom nego se još više posvetio glazbenom odgoju mladeži. Prvu operu „U Vilinoj gori“ Štefanović je napisao i izveo sa svojim učenicima 1918. godine. Godine 1919. skladao je operu „Šumska kraljica“ na riječi Mihovila Peitza, što je postalo njegovo najpopularnije djelo i prva na svijetu opera za djecu. Dao ju je tiskati 1922. u Novom Sadu i posvetio svojem sinu Dinku. Drugo je izdanje priređeno 1972. u Novom Sadu, a redigirao ga je još jedan glasoviti Petrovaradinac, učitelj, glazbenik i književnik Stanislav Preprek.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu