Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje Godine biskupa Đure Kokše

17.05.2022. 11:50
Molve

Molve, (IKA) – Godina biskupa Đure Kokše bit će predstavljena na konferenciji za medije u utorak 17. svibnja u 12 sati u Društvenom domu (multimedijalna dvorana) u Molvama, Trg kralja Tomislava 11.

Euharistijsko slavlje u 19 sati u župnoj crkvi slavit će o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca te će otvoriti Godinu biskupa Đure Kokše.

Općina i Župa Molve, u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve i drugim partnerima, ove godine obilježavaju 100. godišnjicu rođenja svojeg istaknutog mještanina biskupa Đure Kokše (1922. – 2022.). Tim povodom Općinsko vijeće Općine Molve ovu godinu proglasilo je Godinom biskupa Đure Kokše.

Obilježavanje godišnjice započinje 17. svibnja, na biskupov rođendan, a završava 26. studenog, na datum njegove smrti. Između tih datuma održat će se bogat duhovni i kulturni program: misna slavlja, dokumentarna izložba i znanstveni skup o biskupovu životu i radu, izložba umjetničkih djela iz biskupove kolekcije i još mnogo toga. Cjelokupni program bit će predstavljen na konferenciji za medije.

Program će predstaviti mag. ing. agr. Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve, o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, o. Zdravko Tuba, gvardijan samostana i župnik Župe Uznesenja BDM u Molvama i dr. sc. Mario Kolar, član organizacijskog odbora.

Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu školu završio je u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je zagrebačkim pomoćnim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija, a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

Partneri Godine biskupa Đure Kokše u Molvama su Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Varaždinska biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište, Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, Hrvatski državni arhiv – Odjel Depozit Zagrebačke nadbiskupije i Muzej grada Koprivnice.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu