Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje obnovljene procesije sa Svetim Trnom

25.04.2019. 11:00

Zadar, (IKA) – Zadarska nadbiskupija predstavit će veliki crkveni i duhovni događaj, obnovljenu liturgijsku pobožnost i javno štovanje Svetoga Trna – svečanu misu i procesiju sa Svetim Trnom u Pagu, trnom koji je bio u trnovoj kruni na Isusovoj glavi kada je u Jeruzalemu podnio smrt na križu za spasenje svijeta.

Događaj će biti predstavljen na konferenciji za medije u četvrtak 25. travnja u 11 sati u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

Na konferenciji sudjeluju mr. don Dario Tičić, poznavatelj štovanja te dragocjene relikvije i paški sin upoznat s prošlošću Svetoga Trna, s. Benedikta Halilović, predstojnica ženske benediktinske zajednice u Pagu koja sedam stoljeća čuva Sveti Trn u svom paškom benediktinskom samostanu, te dr. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru, istraživač i promicatelj paške crkvene prošlosti.

Obnovljena procesija sa Svetim Trnom održava se 4. svibnja u župi Uznesenja BDM u Pagu, prvi put nakon 73 godine što se nije održavala, jer su tu procesiju bile zabranile komunističke vlasti.

Sveti Trn koji paške benediktinke već sedam stoljeća čuvaju u Pagu, uz Trnovu krunu u pariškoj katedrali Notre Dame, jedini je Sveti Trn u svijetu koji posjeduje rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice, da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja koje je podnio za spas svijeta.

Štovanje Svetoga Trna u Pagu 1788. g. službeno je odobrila Sveta Stolica. Odluka Kongregacije za obrede iz 1788. g. službeno je zapisana u Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije, s odredbom za kalendar da se 4. svibnja u Pagu, prema odluci Kongregacije za obrede, štuje Relikvija Svetog Trna.

Prema službenim, izvornim dokumentima, fra Ivan Tutnić donio je 1443. g. Sveti Trn svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan.

Relikvija Svetog Trna s velikom pobožnošću štovana je u Pagu 511 godina, od 1435. do 1946. g. kada su komunističke vlasti zabranile održavanje te procesije. Stoga će 4. svibnja 2019. g. značiti početak novoga povijesnog razdoblja u štovanju Svetoga Trna u Pagu koji će svaku godinu opet biti izložen vjernicima i po njemu zavjetnom čašćenju Muke našega Gospodina Isusa Krista.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu