Budi dio naše mreže
Izbornik

Premijera dokumentarnog filma „Dobri pastir“ u Borovu naselju

26.05.2019. 19:30

U organizaciji župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselja i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika u nedjelju 26. svibnja s početkom u 19.30 sati u crkvi Gospe Fatimske (dvorana pastoralnog centra) Lička 23 a, u Borovu naselju, održat će se premijera dokumentarnoga filma „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića.

Dokumentarni film o fra Flavijanu Šolcu dojmljivo je svjedočanstvo o svećeniku koji u teškim i olovnim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države sav svoj život posvetio istom tom narodu da mu prenese i sačuva vjeru. Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji Flavijanova života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film temelji na arhivskoj građi: fotografijama, dokumentima i filmskim zapisima iz tih vremena.

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 31. srpnja 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 29. lipnja 1952. godine u Zagrebu. Godine 1962. dolazi u Borovo naselje s teškim zadatkom da organizira vjerski život, uglavnom radnika tvornice Borovo. Uporno i uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi zajedno sa svojim vjernicima crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju. Gradnja crkve trajala je punih 14 godina, te je posvećena 13. svibnja 1981. godine, na blagdan Gospe Fatimske.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Umro je u varaždinskoj bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu