Budi dio naše mreže
Izbornik

Program Papina apostolskog pohoda Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji

05.05.2019. - 07.05.2019.

Papa na 28. apostolsko putovanje u svome pontifikatu kreće u nedjelju 5. svibnja u 7 sati ujutro. Dolazak u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada Bugarske Sofiju, prvo odredište svoga trodnevnog apostolskog pohoda, predviđen je u 10 sati. Nakon službenog dočeka uslijedit će susret s predsjednikom Vlade Bojkom Borisovom u Governmental Lounge zračne luke a zatim u Predsjedničkoj palači s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom. Nakon toga na Trgu Atanas Burov susrest će se s predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog tijela. Tom prigodom Papa će održati prvi govor u sklopu apostolskog pohoda Bugarskoj koje se održava pod geslom „Pacem in terris“ (Mir na zemlji).

Papa će zatim posjetiti patrijarha i Sveti Sinod Bugarske pravoslavne Crkve. Susret će se održati na Trgu Svetog Sinoda. Slijedi privatni posjet sabornoj crkvi Svetog Aleksandra Nevskog gdje će se Papa pomoliti pred moćima svetih Ćirila i Metoda. Po završetku svoga posjeta katedrali Papa će predvoditi molitvu Kraljice neba na Trgu ispred katedrale.

U popodnevnim satima prvog dana pohoda, u 16.30 sati, Papa će predvoditi misu na Trgu Kneza Aleksandra.

Drugog dana pohoda Bugarskoj, u ponedjeljak 6. svibnja, Papa će posjetiti grad Rakovski. Ondje će najprije posjetiti izbjeglički logor. U 9.30 sati u crkvi Presvetog Srca slavit će se misa Prve pričesti na kojoj će Papa održati homiliju. Slijedi ručak s bugarskim biskupima u samostanu sestara franjevki a potom susret s katoličkom zajednicom u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Rakovskom kojom prigodom će Papa održati govor. Nakon mise Papa će se zrakoplovom vratiti u Sofiju gdje će u 17.15 sati na Trgu Nezavisnost glavnoga grada Bugarske predvoditi Molitvu za mir u nazočnosti predstavnika različitih vjeroispovijesti u Bugarskoj.

U utorak 7. svibnja Papa će u jutarnjim satima otputovati zrakoplovom iz Sofije za Skoplje, glavni grad Sjeverne Makedonije, drugo odredište svoga apostolskog pohoda. Geslo Papina pohoda Sjevernoj Makedoniji je „Ne boj se, malo stado“. Papin dolazak u zračnu luku u Skoplju predviđen je za 8.15 sati. Svečanost dobrodošlice Svetome Ocu bit će upriličena u Predsjedničkoj palači gdje će se Papa susresti s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, predsjednikom Đorgeom Ivanovom i predstavnicima vlasti, građanskog života i diplomatskog zbora. Tom prigodom Papa će održati svoj prvi govor u sklopu svog jednodnevnog apostolskog pohoda Sjevernoj Makedoniji.

Nakon toga posjetit će Memorijalni centar Majke Terezije u kojem će se okupiti vjerske vođe u toj zemlji te se susresti sa siromašnima. Tom prigodom Papa će predvoditi molitvu s okupljenima. Slijedi zatim misa na Trgu Makedonija na kojoj će Papa održati prigodnu homiliju.

Nakon ručka na programu je ekumenski i međureligijski susret s mladima u Pastoralnom centru gdje će Papa održati govor. Nakon susreta s mladima u katedrali u Skoplju susrest će se sa svećenicima, njihovom rodbinom i redovnicima kojima će se Sveti Otac također obratiti prigodnim govorom. To je ujedno i posljednja točka Papina apostolskog putovanja u Bugarsku i Republiku Sjevernu Makedoniju. Oproštajna svečanost će se održati oko 18 sati u međunarodnoj zračnoj luci u Skoplju iz koje će Papa zrakoplovom poletjeti za Rim u 18.30 sati. Dolazak u rimsku međunarodnu zračnu luku Ciampino je predviđen za 20.30 sati.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu