Budi dio naše mreže
Izbornik

Program proslave sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke

12.06.2021. - 15.06.2021.
Rijeka

Tradicionalno, uoči središnje proslave svetkovine sv. Vida Grad Rijeka će 14. lipnja na Svečanoj akademiji dodijeliti godišnje nagrade te dvije za životno djelo, od kojih će jedna biti uručena riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom, znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom.

Trodnevna duhovna priprava za proslavu zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke počinje 12. lipnja i do 14. lipnja mise će predvoditi rektor riječke Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić, a propovijedati đakon Luka Klarica. U subotu 12. lipnja euharistijsko slavlje na rasporedu je u 18 sati. U nedjelju 13. lipnja u 11 sati, a tradicionalno 14. lipnja u 18 sati je svečana Večernja na kojoj će sudjelovati riječki nadbiskupi i kanonici Prvostolnog kaptola. Nakon Večernje slavit će se liturgijsko slavlje.

Na svetkovinu sv. Vida u utorak 15. lipnja misu u 8 sati predvodi  rektor riječke prvostolnice mons. Matija Matičić. Liturgijsko slavlje na talijanskom jeziku u 9.30 predslavi vlč. Gerić, dok će pontifikalnu misu s dodjelom medalja sv. Vida u 11 sati predvoditi nadbiskup Devčić.

Posebnost ovogodišnje dodjele Medalja jest da će ona biti dodijeljena Stožeru civilne zaštite grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i KBC-u Rijeka za njihove posebne zasluge u borbi protiv bolesti covid-19, rekao je mons. Matičić.

Središnje euharistijsko slavlje s procesijom na rasporedu je u 18 sati. Procesija će krenuti iz riječke prvostolnice, preko Koblerovog trga i Korza do Trga riječke rezolucije na kojemu će svečano liturgijsko slavlje predvoditi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić.

Mise trodnevnice i svečana Večernja, kao i liturgijska slavlja 15. lipnja u 11 i 18 sati moći će se pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije, a pontifikalnu misu s dodjelom Medalja sv. Vida u 11 sati prenosit će i Laudato televizija.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu