Budi dio naše mreže
Izbornik

Program Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2021. u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji

23.01.2021. 19:00
Zagreb

Zagreb, (IKA) – Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2021. godine održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: „Ostanite u mojoj ljubavi i donosit ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15, 5 – 9).

Središnje ekumensko molitveno slavlje za Zagreb i Zagrebačku nadbiskupiju održat će se u crkvi Svetog Marka Križevčanina, Selska cesta 91, u subotu 23. siječnja u 19 sati. Na njemu će preko svojih predstavnika sudjelovati šest kršćanskih Crkava koje djeluju na području grada Zagreba: katolička, srpska pravoslavna, makedonska pravoslavna, evangelička (luteranska), reformirana kršćanska kalvinska i baptistička.

Za razliku od prošle godine i prethodnih godina, zbog aktualnih epidemioloških mjera, kršćanske Crkve u Zagrebu su, u uzajamnoj koordinaciji, odlučile da ove godine povodom Molitvene osmine neće pozivati svoje vjernike na masovnija okupljanja i da će se ove godine umjesto tradicionalnih četiriju postaja održati samo jedno središnje ekumensko slavlje, uz dosljedno poštivanje propisanih mjera i ograničeni broj sudionika.

Budući da je ove godine zbog epidemije sužena mogućnost interkonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika različitih Crkava) kao i mogućnost monokonfesionalne molitve (zajednička molitva pripadnika iste Crkve), kršćanske Crkve zagrebačkog područja pozivaju sve kršćane da se upravo ove godine molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na individualnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima, koristeći ponuđene molitvene materijale. Materijale ovogodišnje molitvene osmine, koje je pripremila ženska monaška zajednica iz Grandchampa u Švicarskoj, na hrvatskom jeziku, u elektroničkom obliku (u Wordu i PDF-u), svi zainteresirani mogu preuzeti na internetu (https://karmel.hr/?p=16426), a tiskano izdanje molitvenog priručnika koje je priredilo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog može se nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

Kao što je poznato, cilj i svrha Molitvene osmine za jedinstvo kršćana jest da svi kršćani, koji pripadaju različitim Crkvama, u vremenskom intervalu od osam dana, mole za jedinstvo kršćana, nadahnjujući se istim biblijskim sadržajem i istim tematskim razmatranjima, u skladu s Isusovom molitvom i željom za jedinstvom njegovih učenika, željom koju je on izrazio na mnogim mjestima u evanđeljima, a osobito naglašeno, pa i dramatično, na svojoj posljednjoj večeri.

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu