Budi dio naše mreže
Izbornik

Projekt Stabat Mater

15.09.2021. - 18.09.2021.
Zagreb / Sisak

Udruga Siscia Vox Mundi predstavlja prvi puta u gradu Sisku, u originalu, uz pratnju orkestra, najpoznatije sakralno djelo baroka, kantatu Stabat Mater Giovannija Battiste Pergolesija. Djelo koje stoji bok uz bok Vivaldijevim Godišnjim dobima ili Beethovenovoj 9. simfoniji, davno je preraslo svoju početnu sakralnu temu i postalo opće mjesto glazbene umjetnosti.

Projekt koji spaja razne udruge u kulturi te institucije grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, prvi je u nizu takvih projekata koje udruga Siscia Vox Mundi planira tijekom sljedećih godina.

Udruga Siscia Vox Mundi, Gradska Galerija Striegl, Grad Sisak, Sisačka biskupija, Župa i bazilika Sv. Kvirina u Sisku, Glazbena škola Frana Lhotke, HPD Danica, Vokalni Ansambl LIPE, Ženska klapa Kolapjanke, Ženska klapa Lađarice, Katedralni zbor Uzvišenja sv. Križa, Župni zbor sv. Antuna pustinjaka, Vokalna sekcija FA Ivan Goran Kovačić Sisak i Vokalni ansambl Petrusice zajedno su pokrenuli projekt kojem je cilj empatija za stradale u razornom potresu te novi početak kroz zajedništvo, naglašeno kroz ženski princip stvaranja. U riječima prof. Tatjane Rožanković, koja je napisala tekst programske knjižice: „I kada je u jednom trenutku sve neočekivano zastalo, zaiskrilo je u srcima male odvažne skupine glazbenica: glazbom se mogu ojačati riječi utjehe i obećanja izgovorene stotine puta u tim danima, pomno odabrane ali nedostatne snage da bi stradali ljudi do kraja oslobodili osjećaje i isplakali svoj jad. Jer, glazba koja izvire iz čovječnosti u kojem je sadržano i žensko načelo života, a to su brižnost, ljubav i samoodržanje, djeluje izravno blagotvorno i nedvosmisleno uravnotežuje snage osjećaja i razuma.“

U projektu sudjeluju žene iz raznih vokalnih sastava Siska i Petrinje, objedinjene pod rukom zborovođe Jelene Blašković u amaterski ženski zbor kakav se odavno nije čuo na tim područjima (ako izuzmemo gostovanja eminentnih profesionalnih zborova). Solistice su Margareta Klobučar i Tihana Herceg Ivšić, koje kvalitetom svoje vokalnom tehnikom, produhovljenim izvedbama i požrtvovnošću s kojom su pristupile projektu, predstavljaju najbolje što Sisak i to područje ima za ponuditi. Uz Zagrebački omladinski komorni orkestar, pod ravnanjem mladog dirigenta Franje Bilića udruga Siscia Vox Mundi omogućila je Siščanima i Siščankama da to djelo prvi put čuju uživo uz orkestar. Nakon koncerata u Glini, Petrinji i Ivanić Gradu, uz orguljašku pratnju Alena Kopunovića Legetina, došlo je vrijeme za vrhunac projekta, koncerte u Zagrebu i Sisku.

U Zagrebu, u crkvi Sv. Blaža djelo Stabat Mater izvodi se u srijedu 15. rujna u 19.30 sati, a u Sisku koncert će se održati u bazilici Sv. Kvirina u subotu 18. rujna u 19.30 sati. Ulaz na koncerte je slobodan.

Giovanni Battista Pergolesi

Stabat Mater dolorosa   –   Stala plačuć tužna Mati, kantata za sopran, mezzosopran, gudače i basso continuo

Margareta Klobučar, sopran; Tihana Herceg Ivšić, mezzosopran; Ženski zbor vokalnih sastava Siska i Petrinje; Zagrebački omladinski komorni orkestar; Jelena Blašković, zborovođa i dirgentica; Franjo Bilić, dirigent

Stavci

 1. Stabat Mater dolorosa
 2. Cujus animam gementem
 3. O quam tristis et afflicta
 4. Quae moerebat et dolebat
 5. Quis est homo qui non fleret
 6. Vidit suum dulcem natum
 7. Eja, Mater fons amoris
 8. Fac, ut ardeat cor meum
 9. Sancta Mater, istud agas
 10. Fac, ut portem Christi moetem
 11. Inflammatus et accensus
 12. Quando corpus morietur; Amen

Pošaljite nam svoju najavu

Ime i prezime su obavezni

E-mail je obavezan

Opis najave je obavezan

Došlo je do greške. Molimo pokušajte ponovno.
Pošalji najavu